član alijanse

Sveučilište u Splitu želi izdavati “višestruke i zajedničke” diplome

Sveučilište u Splitu postalo je član alijanse pod nazivom Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Bretanji, Kielu, Gdanjsku i Malti.

Priprema ovog projekta trajala je četiri mjeseca, a sudjelovalo je više od 50 profesora, stručnih djelatnika i studenata s Rektorata i svih sastavnica. To je rezultiralo izvanrednom prilikom Sveučilišta u Splitu za značajan iskorak u kvaliteti i međunarodnoj konkurentnosti, na korist svih njegovih studenata i zaposlenika, poručili su sa Sveučilišta u Splitu.

Od 54 zaprimljene prijave (300 sveučilišta) odabrano je tek 17 alijansi, koje uključuju 114 visokih učilišta iz 24 države članice, za koje je dostupan proračun od ukupno 85 milijuna eura. Za alijansu SEA-EU, u kojoj je Splitsko sveučilište, odobreno je pet milijuna eura u iduće tri godine.

Vizija SEA-EU alijanse je postati međunarodna referentna točka rješavanja izazova mora i pomorstva kroz izvrsnost u istraživanju, zasnovanom na kreativnosti i inovativnosti, a utemeljena je u Europi kao pomorskom kontinentu i moru kao simbolu otvorenosti i hiperpovezanosti.

Ovo je velika odgovornost za Splitsko sveučilište koje je na sebe preuzelo realizaciju radnog projekta koji uključuje spajanje sveučilišta, javnog i poslovnog sektora s naglaskom na odgovornost za okoliš i društvo.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić kaže kako je ulazak u alijansu omogućio ovoj ustanovi da otvori svoja vrata sve većem broju stranih studenata, ali i da omogući studiranje našim studentima na stranim sveučilištima.

“Ovo sveučilište je postiglo da bude izabrano od 56 alijansa u onih sedamnaest koji će se financirati iz Europske unije što čini toliko jako postignuće. Stvaramo mogućnosti i perspektive pa možemo kazati da je naše Sveučilište vrlo perspektivno, da je naš grad perspektivan grad, iako se neki s time ne slažu, i da je naša županija itekako perspektivna, ako ne i najperspektivnija u Hrvatskoj. Mogućnosti su tu, a naša poruka je: Studenti vidite na kojem ćete sutra sveučilištu studirati.”

Glavni cilj SEA-EU alijanse u kojoj se nalazi splitsko sveučilište jest stvoriti zajedničke studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini, doktorske škole, zajedničku infrastrukturu i upravljanje istraživanjima i znanjem te provesti više od 3000 mobilnosti studenata i zaposlenika.

“Što se tiče resora nastave i studija ovaj savez donosi određene mogućnosti u izmjenama studijskih programa u radu i pripremama na nove, združene studije, izrada novih monolitnih studija, ali i izrade novih modula i poslijediplomskih studija, kao i na nove studijske programe u okviru cjeloživotnog obrazovanja. Riječ je o kompleksnom savezu kojima je glavni cilj mobilnost, pa je nužno ići u izradu novih združenih studija. U kontekstu toga ulaze i dva nova studija splitskog sveučilište hotelijerstvo i gastronomija koji je interdisciplinarni studij, a to će omogućiti kontakt s kvalitetnim institutima u francuskoj u španjolskoj u području mediteranske poljoprivrede, razmjene iskustava i povezivanjem s onim što se radi u praksi”, rekao je Goran Kardum prorektor za nastavu.

Europska sveučilišta postat će međusveučilišni kampusi oko kojih se studenti, doktorandi, zaposlenici i istraživači mogu nesmetano kretati. Oni će udružiti svoju stručnost, platforme i resurse kako bi pružili zajedničke nastavne planove i programe ili modele koji pokrivaju različite discipline. Ovi kurikulumi će biti vrlo fleksibilni i omogućit će studentima personalizirati svoje obrazovanje, birajući što, gdje i kada studirati i dobiti europsku diplomu.

“Na Europskoj razini dugoročni je cilj ovog umrežavanja stvoriti pretpostavke za priznavanje akademskih kvalifikacija, a od našeg saveza očekujemo puno više, prvenstveno stvaranje pretpostavki za izdavanje dvostrukih pa i višestrukih, odnosno zajedničkih diploma na razini cijeloga saveza. Kratkoročno je naš zadatak stvoriti alate kroz digitalizaciju i stvaranje jedinstvenih načela upravljanja kvalitetom, kako bi se taj sustav postavio i testirao”, kaže Željko Radić prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala.

“U ovom trenutku izražavam ponos jer splitsko Sveučilište igra ligu prvaka. Mi nemamo perspektivu, već je upravo realiziramo, mi smo u igri. Sveučilište je jasna brend koji svake godine samo raste dalje. Navikli smo na visoke standarde i uspjehe Sveučilišta i to je postalo gotovo normalno i od toga se ne radi velika pompa, jer ovi samozatajni ljudi guraju naprijed perspektivu iskoračite imate razloga biti ponosni, ja jesam, grad Split jeste. Brendirate ovaj grad kao jedan od najboljih sveučilišnih znanstvenih središta na Mediteranu”, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ističući kako ovaj uspjeh nije pao s neba već je dio strateškog promišljanja i entuzijazma svih zaposlenika Sveučilišta.

Pojedine aktivnosti u svakoj zemlji provodit će se uz pomoć pridruženih partnera koji se sastoje od instituta, državnih i lokalnih tijela, poduzeća te raznih udruga. U Hrvatskoj su to Institut za oceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut Republike Hrvatske, DIV grupa, Splitsko-dalmatinska županija, Ericsson Nikola Tesla, Invento Capital Partners te Erasmus Student Network Hrvatska.

Komentiraj