most tražio povećanje

Svi HDZ-ovi zastupnici iz Dalmacije glasali protiv povećanja ulaganja u KBC Split

Hrvatski sabor usvojio je u četvrtak državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, po kojemu će ukupni prihodi države u idućoj godini iznositi nešto preko 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.

Međutim, ono što je važno je da za drugu po veličini bolnicu u Hrvatskoj, bolnicu koja je jedina na potezu od Splita do Dubrovnika nije bilo dodatnih 10 milijuna kuna koje su amandmanom tražili saborski zastupnici MOST-a.

Iako u saboru sjedi veliki broj dalmatinskih zastupnika HDZ-a svi oni digli su ruke protiv amandmana kojim se tražilo da se sredstva za kapitalna ulaganja u KBC Split za 2020. godinu podignu sa 4 na 14 milijuna kuna.

Za usporedbu, dogodine je u riječku bolnicu ulaganje 103 milijuna kuna, u zagrebačke bolnice oko 50 milijuna kuna, a u osječku oko 9 milijuna kuna.

A splitski KBC je nakon zagrebačkog druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj, koja godišnje primi od pola do milijun pacijenata iz cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, te u sezoni brojne turiste. I dok je splitski KBC jedina velika bolnica u regiji, kojoj gravitira i do milijun ljudi, u Zagrebu isti broj ljudi na raspolaganju ima sedam bolnica, pa je ova razlika u izdvajanjima u proračunu zapanjujuća.

U Splitu se tako samo na MSCT-u mjesečno pregleda oko 3000 pacijenata, od čega je 70 posto pacijenata onkološko. Svakog mjeseca stotinjak onkoloških pacijenata mora ići na listu čekanja, a najviše se čeka na MSCT abdomena i MSCT pluća, kao i za MR mozga i MR abdomena.

Dodatnih deset milijuna kuna itekako bi dobro došlo bolnici koja se već duže vrijeme bori s nedostatkom adekvatne opreme, ali i kadra, te listama čekanja, a pacijenata je svakim danom sve više.

“Ne želim to komentirati, mi ćemo sve zacrtane projekte ostvariti”, kaže nam kratko ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Vjerujemo da hoće i to sredstvima Europskih fondova, ali sva ta sredstva zahtijevaju vrijeme, a upravo je to ono čega splitska bolnica nema na pretek.

Upravo je zato upitno zašto su svi HDZ-ovi zastupnici iz Dalmacije glasali protiv povećanja sredstava, svjesni problema s kojima se bolnica svakodnevno susreće.

“Nikog nije bilo u Sabornici kad smo mi Most-ovci satima obrazlagali naše amandmane kojima smo mislili na sve dijelove Hrvatske. U petak su zastupnici vladajuće koalicije odbacili sve naše amandmane pa su tako svi zastupnici izabrani u Dalmaciji, Petar Škorić, Miro Kovač, Branko Bačić, a prije toga i ministri Damir Krstičević i Marija Vučković na Vladi glasovali protiv dodatnih sredstava za KBC Split”, poručio je saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

Saborski zastupnici Petar Škorić, Miro Kovač, Lovro Kuščević, Ante Sanader, Ante Bačić, Ivan Šipić, Ante Babić, Grozdana Perić, Davor Lončar, Branka Juričev-Martinčev, Martin Baričević, Dragica Vranješ (HDZ) i Goran Dodig (HDS) očito u tome ne vide nikakav problem.

“To je šira priča, a pozadina je potpuno drugačija”, poručuje splitski saborski zastupnik, gradski vijećnik i predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić.

“Oporba uvijek daje amandmane na prijedlog proračuna i tada ispada da se oni brinu o svemu i o svima. Proračun je toliki koliki jest. Moramo se ‘krpati’ s onim što imamo. Splitski KBC trebamo promatrati unutar sustava Ministarstva zdravstva i treba vidjeti koliko je on novca dobio za iduću godinu. Nikada resorno ministarstvo nije zapostavilo naš KBC. Splitska bolnica je druga po veličini u Hrvatskoj i nitko nije glasao protiv KBC-a . U sljedećem razdoblju splitska bolnica će imati velika i značajna ulaganja i ni za što nećemo biti uskraćeni”, kaže Škorić za Slobodnu Dalmaciju.

Koliko je to točno ostaje nam da vidimo u sljedećemu razdoblju, ali ono što sigurno znamo je da se u Rijeci gradi nova bolnica za koju je aktualna Vlada odobrila jamstva za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu od 875 milijuna kuna, dok splitski KBC radi na dva uređaja magnetne rezonance, od kojih je jedan star 12 godina i pokvari se barem jedno mjesečno zbog preopterećenosti i starosti. Dodajmo kako ih u Zagrebu zato ima 14.

Komentiraj