Nova pravila u gradskoj luci

Taksisti neće moći voziti dalje od rampe na gatu Sv. Petra, a samo njih 165 će moći ući u Trajektnu luku

Lučka uprava odlučila je stati na kraj kaosu koji taksisti svakodnevno uzorkuju u gradskoj luci, a koji se dogodio zahvaljujući izmjenama zakona koje su liberalizirale taksi uslugu na razini cijele države.

Tako su splitske ulice prošlog ljeta bile su doslovno preplavljene vozilima raznoraznih registarskih oznaka, a već je vidljivo da će jednaka situacija biti i ove godine. Međutim taksisti koji dovoze putnike na trajekt često staju na samim rampama i tako uzrokuju kolaps pri ulasku i izlasku putnika iz trajekta. Često su se pravdali kako su prisiljeni tako parkirati vozila jer prevoze bolesnike, ali u većini slučajeva to nije bilo tako.

“To je u konačnici rezultiralo da je Upravno vijeće raspisalo natječaj za koncesioniranje taksi usluga i taj postupak je u tijeku. Tako ćemo uvesti red u tom segmentu. Mislim da taksi udruženja mogu potvrditi da smo jedni od rijetkih koji su se uhvatili u koštac s tim problemom i naručili od splitskog Sveučilišta studiju koja nam je dala parametre da možemo napraviti red u tom segmentu”, kaže nam ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović i dodaje da će taksisti morat biti svjesni činjenice da je preko puta Gata Svetog Petra za njih osigurano stajalište, a u novom prometnom rješenju za njih će prostor biti osiguran i pokraj Gata Svetog Duje.

“I prije je bila praksa da ako prevoze bolesnog putnika kontaktiraju lučki operativni centar koji im osigurava pristup trajektu. Lučka uprava je kupila i invalidska kolica pa će naš djelatnik, ako postoji putnik koji nije u stanju sam doći do trajekta, organizirati prebacivanje od taksi stajališta do broda. To smo bili prisiljeni napraviti jer su taksisti svojim dolaskom pred samu rampu broda ometali iskrcaj i iskrcaj vozila”, kaže Mihanović i upućuje građane na strpljenje, ali i na raniji dolazak na trajekt kako bi im se pružila što bolja usluga.

“Znamo da u takvim slučajevima treba doći bar 40 minuta ranije, jer upravo kašnjenje je izlika da se dođe taksijem direktno na rampu broda i onda oni taksisti koji uredno čekaju na stajalištu ispadaju naivni, a ovi koji dođu ispred broda ukrcaju drugog putnika i imaju osiguranu vožnju. Takvo ponašanje nije prihvatljivo zbog pravilnika o redu u luci. Morate znati da smo i međunarodna luka koja je podložna međunarodnom kodu i o sigurnosti van luke. To se neće moći tolerirati. Nema šanse da taksisti više ulaze u taj dio luke, a oni su sami krivi za takvo ponašanje, jer nisu bili disciplinirani, a želja za zaradom je bila veća. Tako da oni koji poštuju propise i stoje na stajalištima ispadaju naivni. Imali smo situaciju naš na Gatu Svetog Petra gdje je taksist došao i udario šakom u glavu našeg zaštitara”.

Situacija bi od početka idućeg mjeseca trebala biti drugačija, jer će samo taksisti koji su podnijeli zahtjev za koncesiju i predali urednu dokumentaciju moći nesmetano ulaziti u Trajektnu luku, a natječaj za 165 vozila je već raspisan.

“Mislim da imamo oko 100 zahtjeva, a oni će točno znati gdje mogu stati i na koji način čekati. Mi smo mijenjali pravilnik o redu u luci i zbog svih ovih okolnosti, bit će strogo zabranjeno stavljati nekakve natpise, vadite nekakve zvučnike i slično, već će se čekati na točno određenom području, to će se kontrolirati i naši putnici će biti upoznati gdje su stajališta. Ako dođe do kršenja odredbi koncesije i neprimjerenog ponašanja, na što smo imali primjedbe brodara, to će biti sankcionirano, a u konačnici može se oduzeti i koncesija”, kaže Mihanović i ističe da je studija pokazala da je maksimalan broj taksi vozila koji mogu ući u Trajektnu luku 165, ali su sigurni da će zahtjeva biti i više.

“Mi smo svjesno kao Lučka uprava dali fiksnu naknadu za koncesiju u iznosu od 3 tisuće kuna iako je u nekim lukama, gdje ima više prometa ta cijena i veća, kako bi ih stimulirali kako ne bi bilo selekcija među samim taksistima.
Ovo je početak, nastojimo uvesti red i same koncesije će trajati samo do početka lipnja iduće godine, da bi nekakve nedostatke koje ćemo uočiti u ovoj sezoni možemo ispraviti .”

Prvi koncesijski ugovori će se potpisati već početkom srpnja, povjerenstvo razmatra pristigle zahtjeve i analizira dokumentaciju.

Komentiraj