važno mjesto u banovini

Tko je zapravo Damir Ordulj, čovjek koji će postati šef jedne od najtežih službi grada Splita?

Damir Ordulj preuzima jednu od najtežih službi grada Splita. Imenovan je pročelnikom gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.

Nakon pisanog i usmenog testiranja petero kandidata koji su dospjeli u uži krug natječaja za ovo pročelničko mjesto u Banovini, donesena je odluka o izboru Ordulja kao čelnog čovjeka jednog od ključnih resora gradske uprave, koji će s radom započeti 15. siječnja. On će u toj “vrućoj fotelji” zamijeniti Damira Babića, aktualnog vršitelja dužnosti koji je komunalu vodio gotovo dvije godine.

Ordulj je diplomirani inženjer građevinarstva koji je bio direktor solinske tvrtke “Vodoprivreda Split”, a koja je u suvlasništvu firme “Cestar”, Županije i malih dioničara.

Upravo je na ovom poslu bio i medijski poznat i to kaznenoj prijavi koju su protiv njega podignuli radnici zbog prodaje dionica po povlaštenim cijenama tvrtki Cestar.

Ordulj se tada našao pod istragom Državnog odvjetništva, no slučaj je okončan 2012. godine kada je uredujuća zamjenica državne odvjetnice od suda zatražila obustavu postupka.

Par godina kasnije Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv direktora Cestara Joze Rake, i to za poticanje Ordulja na kazneno djelo. Postupak je 2017. godine pravomoćno obustavio Vrhovni sud.

Podsjetimo Rako je kao direktora Cestara u svibnju 2016. godine nepravomoćno optužen da je deset godina ranije u nakani da se njegovo društvo neosnovano iskoristi u velikom iznosu na štetu Splitsko-dalmatinske županije i ujedno umanji upravljačka prava malih dioničara Vodoprivrede Split, tražio od tadašnjeg direktora Damira Ordulja da suprotno odredbama članka 5. Ugovora o ugovaranju, naplati i evidenciji prodaje dionica zaključenog 2001. godine između Županije i Vodoprivrede, prema kojima je Uprava dužna voditi brigu o interesima Županije kroz izvršavanje obveza koje proizlaze iz ugovora, omogući opunomoćeniku Cestara otkup dionica od dijela malih dioničara u korist Cestara nominalne vrijednosti 4 milijuna kuna s pravom na popust ugovorenim po članku 5. već spomenutog Ugovora.

U optužnici se navodi da je Ordulj postupio po traženju Rake umjesto da se usprotivi takvoj kupnji neotplaćenih dionica te da je omogućio Cestaru da preuzme te dionice i time umanji prava malih dioničara koji su imali pravo prvokupa. Punomoćnik je od dijela malih dioničara otkupio otplaćene i neotplaćene dionice Vodoprivrede te ih prenio na Cestar, koji je jednokratno otplatio neotplaćene dionice Splitsko-dalmatinske županije prikazujući ih kao da su ih platili mali dioničari, pri čemu je Cestar izbjegao platiti Županiji 675 tisuća kuna s osnove prava na popust oštetivši tako Županiju za navedeni iznos, povrjeđujući pravo prvokupa malih dioničara preuzeo je upravljanje Vodoprivredom, stoji u optužnici.

Optužnica je prvo pala na Županijskom sudu u Splitu, a potom i po žalbi Državnog odvjetništva na Vrhovnom sudu. U travnju 2017. godine postupak protiv Rake nepravomoćno je obustavilo vijeće splitskog suda. Zaključili su da provedene dokazne radnje ne daju dovoljan stupanj osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela i da nisu dostatne za potvrđivanje optužnice. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koju godinu ranije vodilo je istragu protiv Ordulja, a tada Rako nije bio osumnjičen. Postupak je obustavljen na traženje samog Državnog odvjetništva pa je vijeće splitskog suda zaključilo kako je optužnica protiv Rake pravno neutemeljena jer nije više moguće utvrđivati je li Ordulj kao glavni počinitelj ostvario biće kaznenog djela s obzirom na to da rješenje o obustavi postupka predstavlja presuđenu stvar pa nije moguće vođenje novog postupka protiv njega za isto kazneno djelo, a da ne dođe do povrede načela ‘ne bis in idem’. Istaknuli su i kako nisu ponuđeni dokazi iz kojih bi proizlazilo da je Rako s Orduljem ostvario bilo kakav kontakt na temu otkupa dionica Vodoprivrede.

Vrhovni sud je, pak, dao za pravo splitskom sudu. Nema odgovornosti Joze Rake kao poticatelja s obzirom na to da nema novih dokaza na temelju kojih bi se postupanju Damira Ordulja dalo drugačije značenje u pogledu ostvarenja djela za koje ga se ranije teretilo, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Ordulj je nakon Vodoprivrede, radio neko vrijeme u tvrtki Cetina, a onda se zaposlio u tvrtki Mikić GP, gdje smo ga na poslu zatekli i danas kada smo ga upitali da nam pojasni postupak koji ga je doveo pod lupu medija.

“Nemojte sada ništa, ne bih htio unaprijed ništa pričati, tek mi u utorak započinje posao u Banovini, ja sam još uvijek kod svog poslodavca na poslu.Što da vam kažem, netko vas može prijaviti za bilo što , ako je odbijeno u istražnom postupku onda vam to sve govori.Nije pokrenut postupak”, rekao nam je ukratko Ordulj.

Dodajmo kako je dogradonačelnik osim novog šefa komunale najavio i zapošljavanje još 10-ak inženjera mahom tehničke struke, čijim bi angažmanom pročelnici dobili pojačanja u gradskim službama.

Komentiraj