Popunjenost po krevetima u prvih 6 mjeseci porasla je za 7%

Tko kaže da nema gostiju: Splitu u ovu sezonu ušao s najviše novootvorenih hotela, svi popunjeni

U prvih šest mjeseci na području Turističke zajednice grada Splita ostvareno je 327.865 dolazaka , 12% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 853.646 noćenja, što je čak 15% više, što je u skladu sa strateškim ciljevima povećanja turističkog prometa u predsezoni.

Popunjenost po krevetima u prvih 6 mjeseci porasla je za 7%.

Dobra predsezona prema podacima eVisitora prelila se i na srpanj, pa je u prvih 15 dana ostvareno je 88.466 dolazaka i 280.662 noćenja, što je porast od 6% u dolascima i 6% u noćenjima . Naravno, ukupni rezultati turističkog prometa za srpanj bit će službeno objavljeni početkom kolovoza.

Koliko je realno pretpostaviti da su svi gosti u srpnju posjetitelji Ultre ?

Iako podaci u tjednu Ultre pokazuju da je porast broja gostiju bio čak 10 posto u odnosu na prošlu godinu, nismo sigurni da turistička zajednica može tvrditi da su to sve gosti s Ultra festivala. Jer bilo bi pretenciozno reći da su svi gosti koji stignu u to vrijeme u grad Split posjetitelji Ultre s obzirom na to da u to vrijeme dođe oko 120-140 tisuća gostiju.

Ti podaci dodatno su upitni kada se vidi popunjenost smještajnih kapaciteta, koja iznos 60% što je za 4% više u odnosu na tjedan Ultra festivala u prethodnoj godini a najbolja popunjenost zabilježena je u objektima visoke kategorije (4 i 5 zvjezdica). Naime, svjedoci smo kako sve mlađa generacija posjetitelja dolazi na Ultra festival, oni koji u to sumnjaju trebaju samo pogledati fotografije snimljene u danima prije i za vrijeme Ultre. Nekako sumnjamo kako su oni gosti visoko kategoriziranih apartmana, ali i da bi njihova potrošnja kako kažu u turističkoj zajednici iznosi od 170 do 200 eura po danu bez smještaja. Zanimljivo bi bilo doznati prema kojim statistikama se rade izračuni za ovu potrošnju .

Naime, teško je za povjerovati da će mladi Ultraš svoje obroke jesti po ekskluzivnim restoranima, neka u ove izračune uđe i 400 kuna za taksi, da sve ostale novce popije imali bi ove godine puno više intervencija Hitne pomoći od brojke osam koliko je zabilježeno po svakoj večeri.

Prazne li hoteli obiteljski smještaj ?

Ono što je eVisitor pokazao je podatak da je Grad Split u ovu turističku sezonu ušao s ukupno 45 otvorenih hotela, pri čemu je u ovoj godini otvoreno čak 7 novih manjih i većih hotelskih objekata, što je najviše novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću!
Ujedno je Split svoju smještajnu ponudu u novim hotelima s 4 i pet zvjezdica samo u ovoj godini povećao za 10 hotela.
Njihovim stavljanjem na tržište povećani su hotelski kapaciteti za 10 posto, a kolika je potražnja za tom vrstom smještaja najbolje govori podatak da su oni gotovo 100-posto popunjeni. Tako se gostima Splita na raspolaganje sada stavlja 3.641 krevet u hotelima, odnosno 320 hotelskih kreveta više nego lani koji su već odavno rezervirani, a završni radovi trebali bi ove ili iduće godine biti gotovi na još nekoliko novih hotelskih objekata koji će imati ukupno oko 1200 kreveta u četiri i pet hotelskih zvjezdica.

Tako će do kraja 2020. godine prve goste primiti Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti „Dalmatia Tower“ sa 190 soba i četiri apartmana. „Amphora Resort“ na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, s tri bazena i raskošnim wellnessom gotovo je spreman za rad, dok se zadnji radovi izvode i na hotelu „Ambasador“ na splitskoj Matejuški koji će imati 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta te hotel Villa Harmony s oko 55 kreveta. Sve intenzivniji trend ulaganja u hotele najviše kategorije u Splitu posljednjih godina s nabrojenim objektima zaokružit će uskoro splitsku hotelsku ponudu na nešto manje od 5 tisuća postelja.

Istovremeno su smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju Splita ove godine rasli najmanjom stopom u proteklih pet godina i njihovi kapaciteti su za 5 posto veći nego lani. Nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta broja kreveta u domaćinstvima (koji je 2017. godine bio čak 23 posto), ove je godine na tržište stavljeno 5 posto više postelja, odnosno 1.271 novi krevet u privatnim stanovima, apartmanima i sobama u Splitu, mahom u objektima najviše kategorije. Ulaganje u podizanje kvalitete smještaja u domaćinstvima evidentno je i u činjenici da u kategoriji od četiri i pet zvjezdica u domaćinstvima u Splitu sada ima ukupno oko 4 tisuće postelja. Inače, u Splitu je ove godine stavljeno na tržište ukupno 24.614 kreveta u obiteljskom smještaju.
Split ukupno ima u svim smještajnim objektima 34.374kreveta.

Komentiraj