krenuli radovi

Traka na prometnom križanju ostaje blokirana još mjesec dana, nakon toga ide “završna faza”

Prije koji mjesec najavljeno je da će se na jednom od najfrekventnijih, ali i najopasnijih križanja u gradu Splitu zabraniti skretanje ulijevo. Pogađate, riječ je o križanju ulica Slobode, Domovinskog rata i Hrvatske mornarice.

Nije sve ostalo samo na riječima, jutros su zaista krenuli radovi. Naime, iz Grada su najavili da će ukinuti skretanje ulijevo iz Ulice slobode u Ulicu Domovinskog rata, dakle put grada. Tako će se Ulica slobode “suziti” na samo dvije trake, dok će krajnja lijeva biti – blokirana.

Uskoro kad budete išli put grada, a dolazite iz tog smjera, ići ćete – okolo. Iz suprotnog smjera ostaje skretanje ulijevo iz dvije trake (iz Hrvatske mornarice u Domovinskog rata), a postoji i dopunska strelica.

“Danas bi trebalo biti spriječeno lijevo skretanje iz Ulice slobode u Ulicu Domovinskog rata. Nakon toga smo se dogovorili da ćemo mjesec dana snimati i pratiti prometne tokove i prometno opterećenje na tom križanju, a nakon toga bi išla završna faza. Znači shodno tim rezultatima praćenja, na osnovu toga bi se napravila horizontalna i vertikalna signalizacija. Sve studije, sva predviđanja su jedno, ali život je nešto drugo. Nikad ne možemo znat kuda će baš ljudi birati neke pravce nakon ukidanja ovog skretanja, tako da je najbolje da to pratimo mjesec dana na licu mjesta i na osnovu toga napravimo onda završnu signalizaciju”, kazao nam je pročelnik za komunalu Damir Ordulj.

Ukida se lijevo skretanje na jednom od najprometnijih križanja, stručnjak tvrdi: “To neće riješiti problem”

Kao što smo već rekli, skretanje iz Hrvatske mornarice u Ulicu Domovinskog rata ostaje.

“Ono ostaje u dvije trake jer je tu prometno opterećenje preveliko, prevelik je broj vozila, tu idu autobusi dole sa kolodvora u Sukoišanskoj i jednostavno se ne može smanjiti. Trebalo je ukinuti jedno lijevo skretanje, ovo dole iz Hrvatske mornarice ne dolazi u obzir jer je preveliko prometno opterećenje”, pojasnio nam je Ordulj.

Prometni stručnjak Željko Marušić u ožujku je za naš portal komentirao činjenicu da će jedno lijevo skretanje biti ukinuto. Evo što je kazao o mogućem rješenju problema opasnog križanja.

“Teško je u ovom slučaju ponuditi posve učinkovito rješenje, u biti se sve svodi na odabir najmanje bolnog. Postojeća infrastruktura ne dozvoljava širenje prometnica koje se tu križaju. Prostora je premalo, a prometni tokovi su zagušeni. Uvođenje dopunske lijeve signalizacije bi napravilo četverofazno križanje, što je daleko od idealnog. Druga je opcija ukidanje skretanja ulijevo i preusmjeravanje prometa na obližnje alternativne prometnice. No to bi vjerojatno dovelo do zagušenja idućih križanja, gdje bi se mogla ponoviti slična situacija. U svakom slučaju treba staviti signalizaciju koja vozače obavještava da dolaze na opasno križanje”.

Komentiraj