Gosti su zahtjevni

Treba paziti na detalje: Iskusni konobari otkrili su nam kako napraviti dobru kavu

Dalmatincima je ispijanje kave brend, kao takav prepoznat je i u svijetu.

Podne, Riva, kava, stvar je koja oduvijek fascinira ne samo turiste nego i Hrvate sa sjevera, jer je to posebna tradicija koja tek u Dalmaciji dobiva svoj puni smisao. Zato nije ni čudno što je Franck kava na 21. izdanju nautičke manifestacije Croatia Boat Show održala danas kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje, a titulu najboljeg osvojio je Grgo Burić koji će sudjelovati u finalnom regionalnom natjecanju koje se u listopadu održava u Zagrebu.

Grgo Burić radi kao barista u Coffee&Wine baru Barka u Zadru, a stručni žiri osvojio je iznimnom tehničkom izvedbom i vještinom pokazavši pritom visoku razinu znanja, ali i ljubavi prema ovom poslu.

“Ovaj posao radim već šest mjeseci i osjećam se odlično i ovo je dobar poticaj za dalje. Pazim na sve detalje, da mi aparat bude detaljno čist i uredan, a dobra kava ovisi o kvalitetnom ekspresu i da se pazi da se mlijeko ne zapali. Nema balunčića, pjena mora biti ujednačena i to je to”, kaže nam Grgo koji je najmanje od svih prisutnih osjećao tremu. Spremanje kave više nije tako jednostavan posao, priznaju nam baristi, a domaći gosti znatno su zahtjevniji od stranaca.

“Velika ladno do pola, velika s manje i više šlaga, velika sa z mlika, razne su narudžbe, dok stranci manje piju kavu, a više koktele. Nije pripremanje kave lagano kao što ljudi misle, nije isto pripremati je kući ili u kafići. Puno je toga na što se mora misliti i na čistoću, i na to kako je zrno mljeveno.”

Nije ni konobarski posao više što je nekada bio, sve više se od njih traži, a zapravo konobari su uglavnom ekonomisti, komercijalisti, i građevinari, pa čak i visoko obrazovani ljudi koji su ovaj posao prihvatili kao odskočnu dasku u životu.

“Radim ovaj posao već deset godina, a smatram da danas ima puno njih koji se zovu konobarima jer nema puno radne snage na tržištu. Zato ne možete svugdje popiti dobru kavu, jer ljudi nisu educirani, puno toga se mora paziti, ali to nije komplicirano. Došao sam ovdje jer je to dobra priča, ali drago mi je da sam pokušao iako sam ispao u prvom krugu. Oprala me trema”, kaže nam Ino Bikić iz Splita.

Kava se može proizvesti na najbolji način ali ako je konobar ne zna spremiti sve vam je to za ludu. Upravo zato je ovo natjecanje važno kako bi se pokazalo da ni konobarski posao danas više nije jednostavan. Kvalifikacijsko natjecanje je u dvije faze testiralo sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

“Valja istaknuti da je na današnjem natjecanju sudjelovalo 12 najboljih s područja Dalmacije koji su pripremali espresso na najbolji način. Pred početak sezone jako je bitno da se vidi tko su ti najbolji baristi koji pripremaju naše napitke. Mi dajemo poluproizvod, a sve je u rukama onih koji kavu i serviraju. Franck bartističko natjecanje nije samo natjecanje, već i platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Već tri godine organiziramo ovo natjecanje te primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću. Iskrene čestitke pobjedniku”, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog natjecanja.

“Franck prepoznaje i podržava razvoj barističke scene te u sklopu svoje barističke akademije već dugi niz godina ulaže u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata u suradnji sa svojim partnerima iz HoReCa kanala. Franck na ovaj način nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te sustavno ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja u regiji, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude.”

I ove godine će u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a 10 finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada. Nakon Splita, slijede kvalifikacije u Osijeku i Poreču, a osim u Hrvatskoj natjecanje se već održalo u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.

Za veliko finale kvalificirali su se i drugoplasirani Ivan Siničić, iz Caffe bara Rišpet iz Pirovca i trećeplasirana Snježana Mađarević iz kavane Shookolat iz Omiša.

Komentiraj