tko će biti uporniji?

Treći prosvjed na Bačvicama: “Provesti kompletan gradski promet kroz jednu kvartovsku ulicu je debilizam”

Stanovnici Bačvica su i danas mirnim prosvjedom na križanju Trga Mihovila Pavlinovića i Jadranske ulice pokazali nezadovoljstvo što regulacija prometa koja se ove godine privremeno uvela kako bi rasteretila Trajektnu luku, uvodi kao trajno rješenje.

Već mjesec dana mirnim prosvjedima traže vračanje stare prometne regulacije i poručuju gradskoj vlasti da neće više podnositi prometne gužve i nered na cestama pred svojim kućama.

„Nakon što je u medijima najavljeno kako će loša privremena regulacija prometa postati trajno rješenje, unatoč svim negativnim stranama koje su se pokazale njenom primjenom, odlučili smo se za novi prosvjed kako bi vladajućima ukazali na ono što očito ne žele vidjeti, a to je da su pogriješili. Ne radi se samo o lokalnom kvartovskom problemu nekolicine stanara, već o problemu za cijeli grad i sve srednjodalmatinske otoke“, kaže Tomislav Zaninović, predsjednik GK Bačvice.

Gradska vlast ih je već nakon prvog prosvjeda pozvala na sastanak, obećane su im tek kozmetičke promjene poput postavljanja uspornika i semafora, te cjelokupno rješenje promet Trajektne luke za tri godine.

GALERIJA Treći prosvjed na Bačvicama zbog regulacije prometa

„Po nama njihova kozmetička rješenja neće riješiti problem već će samo stvoriti veće gužve. Ne može jedna mala kvartovska cesta postati državna cesta i da cijeli promet prolazi ovdje. Ovdje je glavna komunikacija ljeti za plažu, a zimi za škole, a ovdje nitko ne staje. Neka gradonačelnik i gradska vlast dođu i budu sat vremena ovdje neka vide kako ovdje ljudi lete i nitko ne staje na pješački“, kaže Zaninović i dodaje kako žele da se vrati prometno rješenje koje je bilo i prošle godine.

„Zašto sada prosvjedi, a nije ih bilo prošle godine. Ovo se događa i događati će se i dalje, njihov inat i mišljenje da sve znaju, a jako malo znaju, njihov veliki ego dovest će do toga da ćemo se i mi inatiti i prosvjedovat ćemo i dalje. Nude nam rješenja o kojima se priča 150 godina, a koje će oni realizirati za tri godine, a tada im završava mandat, oni nam prodaju maglu. Zašto se ne ugledaju na Zadar i luku Gaženica koji nema prometnog kolapsa. Neka se ugledaju na te gradonačelnike koji se bore, a ne sjede u svom uredu i koji se u Zagrebu bore za svoje infrastrukturne projekte. Prodaju nam maglu, a sigurni smo da ni ovaj projekt neće pokrenuti ova gradska vlast.“

Građanima Bačvica je ponestalo strpljenja, kažu kako žive u smradu i buci, a sada kad je počela škola djeca im riskiraju živote.

„Oni doli u Banovini imaju lipe plaće, pa neka zaposle nas pa ćemo im mi naći rješenje za ovaj problem, a oni neka dođu na naše mjesto ovdje. Nastaviti ćemo s prosvjedima, ali radi dice, počela je škola i nastali su veliki problemi. Ne možeš ih same pustiti, nešto se mora poduzeti”, kaže nam jedan od prosvjednika.

“Provesti kompletan gradski promet kroz jednu kvartovsku ulicu je debilizam”, kaže nam Željko Pavić i nastavlja:

„Volio bih vidjeti tog stručnjaka koji je to napravio. Grad ne želi priznati da je pogriješio, gužve su veće nego prošle godine, ovdje gužva 24 sata dnevno, a gradske vlasti smatraju naše poteze neprijateljskim stavom. Nemamo u Banovini sugovornika i mi ovdje držimo monolog. Grad se nada da će ljeto proći i s njime i gužve.“

Aleksandar Lipanović dodaje kako je ovo od početka bilo provizorno rješenje kojim se gužva s jednog mjesta premjestila na drugo:

„Sve prometa što prođe kroz Trajektnu luku prođe nam ispod prozora, katastrofa i nema mjesta za parkiranje, a to je druga priča. S ovakvim polu rješenjima neće se ništa riješiti treba konstruktivno riješiti kompletan prometi čvor. Postoje neka rješenja u urbanističkom planu, a zašto se ona ne primjenjuju to znaju oni u Banovini.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije se pridružio trećem prosvjedu stanara Bačvica, opravdao se obavezama:

„Ako gospoda imaju potrebu raspraviti sa službama neke teme mi smo za to otvoreni, ali prosvjedovati neću. Tada sam i službeno u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja na kojima će biti i premijer i nekoliko ministara”, rekao nam je splitski gradonačelnik, prekjučer, ali nije želio reći razmatra li grad ipak odustajanje od postojeće prometne regulacije na tom području.

„Ne mogu sada o tome govoriti to je neka druga tema“, rekao je splitski gradonačelnik koji je na sjednici Gradskog vijeća ipak dao do znanja da se od ovog rješenja neće odustati.

“Hrvatske željeznice po drugi puta su uspješno ovih dana raspisali natječaj za izlazak na Trgu bratske zajednice. Isto tako smo u postupku i dovršetku za dobivanje građevinskih dozvola stanice u Dujmovači , Širini, Sv.Kaju čime se povezuje to važno područje u jedan željeznički projekt. S time se naslonila i nova prometna regulacija u gradskoj luci, koja je nakon prošlogodišnjeg pokusa napravljena u suradnji s Prometnim fakultetom. Cilj je ostvaren, mi smo središte gužve tijekom osam vikenda koje mediji nazivaju kolapsom, premjestili u gradsku luku i omogućili funkcioniranje gradskih ulica, ali i dostupnost bolnicama”, rekao je ovog tjedna prezentirajući vijećnicima izvješće o svom radu u prvih šest mjeseci ove godine splitski gradonačelnik.

Komentiraj