U prolazu na Prokurativama izgrađena betonska rampa

Uskoro se primiče kraju prilagodba pristupa Prokurativama za invalidne osobe i to izgradnjom rampe koja spaja ovaj prostor s ulicom Bana Jelačića.

Prvo je u sklopu projekta “USEFALL, UNESCO Site Experience For All, Projekt olakšavanja dostupnosti Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre Splita” napravljena pokretna rampa prema Marmontovoj, a sada se cjelokupna zona povezala betonskom rampom.

Inače, ovaj projekt za koji je Grad Split osigurao 270 tisuća eura bespovratnih sredstava poboljšat će pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače. Projekt bi trebao biti završen u lipnju ove godine.

“Uz infrastrukturne projekte, koji će biti od konkretne koristi našim sugrađanima sa smanjenom pokretljivošću, ali i brojnim turistima, vrijednost projekta je u osvještavanju ovog problema i podupire napore povijesnih gradova u cilju proširenja ponude za turiste s invaliditetom. Ovaj projekt dio je zajedničkih nastojanja na razini EU da se potakne stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma”, kazala je pročelnica Službe za međunarodne i EU fondove Grada Splita, Radojka Tomašević.

Podaci govore kako u svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom, a preko 300 milijuna njih često putuje te da takvi turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini.

U sklopu ovog projekta postavljen je lift u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, lift/platforma na istočnom ulazu u povijesnu jezgru, kod Srebrenih vrata Dioklecijanove palače.

Ujedno će biti izrađena i mapa s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom, ali i model mozaika za slijepe i slabovidne osobe.

Komentiraj