Kvalitetnija skrb za pacijente

U splitskom KBC-u potpisan ugovor za unapređenje sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split

U splitskom KBC-u potpisan je još jedan u nizu ugovora za realizaciju projekta “Unapređenje sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split”.

Ukupno su potpisani ugovori vrijedni 12 milijuna kuna namijenjeni opremanju Dnevnih bolnica, a za tri tjedna trebali bi se potpisati dodatni ugovori od 13 milijuna kuna.

Projekt pod nazivom “Unaprjeđenje sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split” izravno utječe na doprinos rješenju ključnog problema zdravstvenog sustava, a to je neučinkovitost u liječenju velikog broja akutnih pacijenata zbog slabe opremljenosti i organiziranosti sustava dnevnih bolnica i kirurgija. Projektom će se u budućnosti opremiti 25 dnevnih bolnica te jedinica dnevne kirurgije, što će pridonijeti smanjenju postotka akutnih pacijenata i istodobno povećanju broja pacijenata u dnevnim bolnicama i na dnevnim kirurgijama.

Današnjim potpisivanjem ugovora osiguran je novi aparat za ultrazvučno razbijanje kamenca i razne aparature koje će poslužiti za oftalmološko, ginekološko, kolonoskopsko, gastroskopsko i pedijatrijsko liječenje.

“Aparat za ultrazvučno razbijanje kamenaca na kojem sada radimo star je 23 godine i nije učinkovit, pa ćemo s ovom nabavom jako podignuti kvalitetu skrbi pacijenata koji imaju kamence gornjeg urotrakta. To znači da se mogu razbijati kamenci do 2 centimetra u bubregu, nema operacija, kao i kamenci u kanalu između bubrega i mjehura. Druga važna upotreba je i sonda i ultrazvuk kada je riječ o upalnoj opstrukciji, jer tada možemo bez operativnog zahvata punktirati i uz pomoć ultrazvuka riješiti opstrukciju i poslije pacijenta operirati na hladno, dakle ovo je velika stvar posebno za naše pacijente”, kaže Davor Librenjak, voditelj Zavoda za probavne tumore.

Ukupna vrijednost projekta “Unaprjeđenje sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split” je 68,67 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna iznosi potpora EU-a.

“Radi se o natječaju za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, ukupni iznos je 50 milijuna kuna, prema ugovoru koji smo potpisali s ministarstvom EU fondova i regionalnog razvoja, otprilike je pola za dnevne bolnice, a druga polovina za jednodnevne kirurgije. Sav novac namijenjen je kupnji uređaja i opreme i sada smo potpisali ugovore u vrijednosti od preko 12 milijuna kuna, vrlo vrijedna i važna oprema koja će poboljšati, kvalitetu, sigurnost i brzinu rada i naravno utjecati na dužinu lista čekanja”, kaže ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

“Dobivanje ovih sredstava je dugotrajan postupak, a u splitskom KBC-u još ima puno toga što se treba kupiti. Tek kreće nabava za jednodnevnu kirurgiju u iznosu od 25 milijuna kuna, a ostatak opreme za dnevne bolnice će biti osiguran nakon natječaja koji završava za tri tjedna. Ovo je prvi značajni iskorak Splitske bolnice u korištenju sredstava EU fondova,a na njemu se neće stati”, kaže Meštrović.

“Mi imamo velike planove i mi se javljamo na natječaje, trenutno dva jedan za nutritivnu skrb, a drugi za edukaciju o prevenciji u sklopu kojeg će se urediti knjižnica na Križinama, a u planu su nam prijave i za velike strateške projekte, jer smo dobili 17,5 milijuna kuna za studiju izvodljivosti i projektnu dokumentaciju, tehničku pomoć gdje ćemo se natjecati za izgradnju infrastrukturnih objekata, a to je Centar za akutnu medicinu i poliklinika na Firulama. Osim toga prijavili smo se na natječaj ministarstva znanosti za izgradnju Istraživačkog centra na Križinama. To su veliki projekti i investicije koji ne samo što mogu odrediti sudbinu i kvalitetu zdravstva Splita i cijele Južne Hrvatske, već i znatno pridonijeti unaprjeđenju gospodarstva i utjecati na demografsku kvalitetu života naših građana dugoročno.

Biljana Berda, koordinatorica projekta dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, najavila je nove projekte koji će uslijediti i unaprijediti rad splitske bolnice.

“Mi smo bili u fazi prikupljanja želja, u samoj početnoj inicijativi imali smo 70 milijuna kuna potreba, a trebali smo ih svesti na 50 milijuna jer je takav bio poziv. U okviru tog poziva morale su se točno definirati, Klinike, Zavodi, odjeli koji će dobiti koju opremu i svi smo se orijentirali na onu prioritetnu opremu. U ovih 50 milijuna kuna ušla je nabavka dijagnostičke opreme, a sada i centralnu sterilizaciju kao podršku dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama u protivnom bi nam to bila uska grla kasnije u odvijanju ostalih procesa. Zašto je sve to skupa toliko trajalo? Pa jednostavno smo kroz neka iskustva u dosadašnjem radu veliku većinu vremena potrošili na kvalitetnu pripremu projektne dokumentacije koja je vrlo opsežna. Kroz sam postupak javne nabave uvažavali smo sve primjedbe kako bi zadovoljili sve potrebe naših Klinika. Sada pripremamo postupak javne nabave za Centralnu sterilizaciju s prethodnim savjetovanjem koji bi trebao biti gotov u sljedećih mjesec dana, a cjelokupni projekt mora biti završen u sljedećih godinu dana. Do sada smo nabavili oprema za kabinete i mikrobiologiju i već je u upotrebi i RTG uređaj.”

Pripremaju se i nove projekte za novo programsko razdoblje, a radi se i na adaptaciji sjevernog dijela, u koji će se smjestiti nove četiri operacijske sale. Planirano je opremanje cijelog Zavoda za ortopediju i traumatologiju tijekom ove i početkom iduće godine. Oprema će se nabaviti iz EU fondova, a trenutno se radi na razradi tehničkih specifikacija za pripremu Javne nabave za taj segment. Građevinski dio ovog projekta je vrijedan 21,2 milijuna kuna.

Komentiraj