deveti svibnja

U Splitu obilježen Dan pobjede i Dan Europe, na Marjanu podignuta zastava EU-a

Podizanjem zastave Europske unije na Marjanu i intoniranjem Ode radosti, Split je danas obilježio Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom te Dan Europe.

Devetog svibnja 1950. začeta je ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije, a čija je od 2013. godine članica i Republika Hrvatska.

“Split na ovaj način obilježava završetak rata i početak mira i zajedništva. Borili smo se i izborili za europsku Hrvatsku i europski Split. Benefiti članstva se osjećaju i na lokalnom nivou, oni su vidljivi i u brojkama – od 9 i pol milijuna kuna povučenih sredstava iz EU fondova na početku mog mandata, mi danas u Splitu imamo ugovorenih preko 280 milijuna kuna.

Bez zajedničkog rada i participacije u EU, zajednici naroda, ni ekonomski ne možemo napredovati. A napredak se vidi, u Splitu i Hrvatskoj, i vidjet će se još više u narednim godinama.

GALERIJA: Podizanje zastave Europske unije na Marjanu

Veselim se skorom predsjedanju Hrvatske Europskom unijom kada ćemo dati još snažniji pečat našoj europskoj zajednici”, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem obilježavanju Dana Pobjede i Dana Europe u Splitu.

Komentiraj