u lori

U Splitu održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima ’94

Danas je u Domu general-bojnik Ivo Jelić održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima ’94.

Svečanom obilježavanju uz ratne zapovjednike operacije Zima, nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane i ratni zapovjednik Zbornog područja Split Ante Gotovina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara.

Operacijom Zima-94, koja je trajala 27 dana, poražen je neprijatelj i oslobođeno je područje ukupne površine 200 četvornih kilometara čime su stvoreni preduvjeti za daljnja djelovanja do konačnog oslobođenja okupiranih područja. Operacijom Zima ’94 hrvatske su snage stvorile pozicijsku prednost za nastavak oslobađajućih akcija i operacija u završnoj fazi Domovinskog rata Skok 1, Bljesak, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja, Maestral i Južni potez. U operacije je poginulo 29 branitelja, a jedan se vodi kao nestali.

“Zima ’94 je bila prva u nizu operacija koja nas je dovela do kraja rata. U početku smo se branili, stradavali i pokušali napraviti nešto dobro i onda od našeg vrhovništva i glavnog stožera na čelu s vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom države, ministrom obrane i tadašnjim načelnikom stožera Jankom Bobetkom krenuli smo u reorganizaciju naših oružanih snaga i jednu temeljitu obuku od najmlađeg vojnika do glavnog zapovjednika i tada smo u toj godini dana, poslije operacije Maslenica, bili spremni krenuti u ono što nam je bila zadaća, a to je staviti točku na i, završiti rat i učiniti ovu zemlju samostalnom, sigurnom i slobodnom. I to je ono što živimo danas”, rekao je ratni zapovjednik Zbornog područja Split Ante Gotovina.

Ministar obrane general Krstičević rekao je kako je operacija Zima ’94 jedna od ključnih akcija u Domovinskom ratu.

“Zaista mi je drago da kroz institucije RH, kroz Ministarstvo obrane i hrvatsku vojsku smo danas okupili sve ratne zapovjednike na čelu s Antom Gotovinom i u duhu zajedništva smo se prisjetili ove operacije. Trebalo je imati vizije i strategije u tom trenutku u studenom 1994. godine izvesti hrvatsku vojsku na Dinaru. Tamo nikad u povijesti ratovanja nije ostao vojnik i to smo mi učinili i pobijedili smo. Imali smo motiv, spremnost, odlučnost i viziju, a ta operacija bila je uvod u sve operacije koje su išle nakon nje, Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95 i kruna svega Oluja koja je označila pobjedu u Domovinskom ratu. Danas je hrvatska vojska snažna, moćna i jamac je mira i sigurnosti, idemo dalje, fokusirani smo na budućnost i na gradnju i sposobnosti hrvatske vojske i na gradnju Hrvatske kao dobre i prosperitetne države gdje će ljudi moći živjeti od svog rada, a to je smjer koji ova Vlada čini”, rekao je Krstičević.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima ’94 u Dračevcu je održana svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Crvene beretke uručene su 61 mladom pripadniku 3. mehanizirane bojne “Pauci“. Ministar Krstičević čestitao je novim pripadnicima Pauka te se prisjetio svih pripadnika legendarnih “Pauka” koji su odabrali teži put i koji su nesebično položili svoje živote na oltar domovine.

“Kada god se okupimo na ovom posebnom mjestu, svi mi, bivši i sadašnji Pauci, osjećamo čast, ponos i veliko poštovanje. Poštovanje prema svima koji su nesebično i hrabro ugradili svoje živote u hrvatsku slobodu. I zato svaki put kad dođem na ovo mjesto i poklonim se pred njihovom žrtvom i pred svim što su učinili, trenutak postane vječnost, zato jer su njihova djela vječna i zato jer su oni vječni”,  rekao je ministar obrane dodavši kako je crvena beretka simbol domoljublja, časti i vjere u budućnost.

“Vi ste budućnost i vi nastavljate graditi hrvatsku vojsku koja će služiti svom narodu i koja će uvijek biti spremna čuvati našu hrvatsku državu. Na vašem grbu piše ‘U ovom znaku ćeš pobijediti!’ – u toj poruci je sadržana naša neraskidiva veza s hrvatskim narodom i s dragim Bogom – čvršće veze i čvršće snage nema”, rekao je ministar i poručio kako će ovi mladi vojnici uskoro u Litvi 1500 km udaljeni od domovine pokazati svoje sposobnosti.

“Za mjesec dana neki od vas će već biti u Litvi, u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Prije vas tamo su bili Tigrovi, a sada će, po prvi put, cijela satnija Pauka predstavljati našu domovinu u stranoj zemlji. Čak 1 500 kilometara od vaših domova imat ćete priliku prezentirati vaše sposobnosti. Sve to pokazuje snagu pobjedničke hrvatske vojske i do kuda smo došli. Vi ste za to spremni, vi ste za to obučeni”, poručuje ministar Krstičević.

Brigadni general Tihomir Kundid čestitao je novim pripadnicima naglasivši kako su primanjem crvene beretke preuzeli odgovornost za očuvanjem vrijednosti i posebnosti hrvatske vojne tradicije.

“Ova beretka identitet je i znak pripadnosti legendarnim Paucima i zato budite izvrsni u onome što radite, neka to bude vaš moto koji će vas voditi kroz vašu vojnu karijeru i želim vam puno sreće i uspjeha na tom putu.”

Komentiraj