veliki problem u gradu

“U Splitu postoji 636 višekatnih zgrada bez ugrađenog lifta, kada će biti raspisan javni natječaj?”

Dobre vijesti bi trebali uskoro očekivati građani Splita koji žive u 636 višekatne zgrade bez ugrađenog dizala.

Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Splita su do sada više puta ukazali na potrebu da se grad Split aktivnije uključi u rješavanje ovog problema. Stoga su i pozdravili izdvajanje milijun kuna u gradskom proračunu za subvencioniranje ugradnje dizala. Međutim, u prva tri mjeseca ove godine ništa se još nije dogodilo i cijeli projekt stoji. Stoga je SDP-ov gradski vijećnik dr. Joško Markić uputio gradskoj upravi pitanje hoće li i kada biti raspisan javni natječaj i koji će se kriteriji koristiti kod odabira onih kojima će navedena sredstva biti odobrena.

“Odgovoreno je kako Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita izrađuje Pravilnik o bodovanju u koji će biti uvršteni kriteriji kao sto su katnost objekta, broj osoba s invaliditetom, broj teže pokretnih osoba, broj osoba treće životne dobi i slično. Po završetku izrade Pravilnika o bodovanju, Grad Split će objaviti natječaj za dodjelu sredstava za subvencioniranje ugradnje dizala u stambenim zgradama. Apeliram na gradske službe da intenziviraju svoj rad i da se što prije krene u realizaciju”, izjavio je Markić.

Prema odgovoru iz gradske uprave, prosječna cijena ugradnje dizala iznosila bi cca 10.000,00 kn po stanu, a Grad Split namjerava subvencionirati određeni iznos po stanu.

“Ova procjena je vrlo upitna i, prema stavovima stručnjaka, trošak po stanu bi mogao biti i dvostruko veći. Stoga je potpora Grada važna, a sredstva u proračunu treba povećati”,  nadodaje Markić.

Angažman vijećnika Markića je inspiriran projektom “Dostupnost do stana”, kojeg su pokrenule udruge umirovljenika Hrvatske pošte i telekoma, uz političku i tehničku podršku eurozastupnice Biljane Borzan.

“Drago mi je što je Grad Split prepoznao društvenu vrijednost i važnost ugradnje dizala starim i slabo pokretnim osobama i čestitam kolegi Markiću na zalaganju za sugrađane. Osoba s invaliditetom koja živi na trećem katu zgrade bez dizala je zatočenik svog stana i ovakav projekt je za njih spas. Nadam se da će to potaknuti druge gradove u Hrvatskoj da se uključe, ali i pokazati ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova da je krajnje vrijeme da se pokrenu”,  kazala je Borzan.

Komentiraj