u spaladium areni

U srijedu kreće SASO: Na jednom mjestu gotovo 900 brendova i izlagača iz osam zemalja

U srijedu se otvara 23. po redu sajam SASO u splitskoj Spaladium areni. Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

“Sajam je već dugi niz godina dokazao da je pravo mjesto na koje treba doći ako želite informacije kako obnoviti objekte, kako izgraditi nove i kako ugovoriti poslove za nadolazeću turističku sezonu. Ovu godinu poseban porast bilježi se u području bazena, bazenske opreme, wellness opreme, ali posjetitelji će biti oduševljeni i brojnim inovacijama iz gradnje objekata, dekoracije i uređenja interijera, ali i alata i strojeva sve na jednom mjestu”,  kaže Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke SAJAM SPLIT.

U sklopu sajma i ove će se godine održati i zanimljive tribine i okrugli stolovi koji će obuhvatiti 4 važne teme vezane za arhitekturu i graditeljstvo. Raspravljat će se o investicijama u graditeljstvu, novim zakonskim legislativama, e-dozvoli i učinkovitosti u primjeni kao i o zelenim tehnologijama. Već u srijedu očekuje nas konferencija Urbano planiranje i promet koji će pokušati odgovoriti na neka pitanja vezana za prometne probleme u našem gradu.

“Kao što građane i turiste zanima zašto dolazi do prometnog kolapsa u nekim razdobljima i na nekim dionicama, odgovore na ta pitanja želimo dobiti i mi kao struka. Pokušavamo svojim savjetima, prijedlozima, sugerirati kako se neke stvari trebaju rješavati i pokušavamo doći do nekih odgovora. Kada je došao Masterplan mi smo dali svoje primjedbe, ali još nismo dobili službeni odgovor na tu temu. Znamo kad se napravio GUP 2006. godine, u međuvremenu se promijenilo pet gradonačelnika, a mi cijelo vrijeme pratimo što se događalo, što se realiziralo, a što nije. Želimo doći do nekih konačnih rješenja da se stvari pokrenu, jer vidimo da se stvari izmjenjuju, a da se nije napravila ni Prostorno planska dokumentacija ili se napravi pa ostane u nekoj ladici”, kaže nam Adela Visković, predsjednica društva građevinskih inženjera Split koji je suorganizator ove konferencije. Dodaje kako ne želi da ova konferencija prođe mirno već da se duhovi malo uzbune kako bi se ipak došlo do nekih odgovora.

Kako bi se dobili odgovori na neka od postavljenih pitanja posložen je koncept na način da će projektant i planer Miroslav Jakovčević prezentirati GUP i rješenja koja nude odgovore na prometne probleme ne samo centra grada, već i njegovih drugih dijelova.

“Nakon toga dati ćemo riječ našem dogradonačelniku Ninu Veli koji će odgovoriti na to što su do sada napravili, koji su projekti realizirani, a da mi ne znamo za njih, koji su u začecima i trebaju se realizirati. Nakon toga će profesor Dražen Cvitanić koji se bavi prometnim rješenjima i računanjima, objasniti nama na koji se način treba raditi Prostorna planska dokumentacija i koji su to čimbenici kojih bi se trebali držati”,  kaže Visković i dodaje kako i građani često postavljaju pitanja koja možda ne razumiju, što se najbolje moglo vidjeti na primjeru prometnog rješenja kroz Zvonimirovu ulicu i trajektnu luku.

“Građani se na jedan način revoltirano odnose prema tom projektu, ali ne sagledavaju cijelu sliku, već isključivo svoj problem ‘Ajme ne želim da mi auta ne prolaze ispod prozora’, a u obzir ne uzimaju čimbenike koji su doveli do ovoga rješenja i da je ovo dobro rješenje. Važno je da se nastavi i dalje na njemu raditi i da ono konačno rješenje dovede do boljeg protoka i ulaza u grad. To su veliki zahvati i uglavnom se svi u gradskim upravama toga boje, treba puno vremena dok se posloži Prostorno planska dokumentacija, dok se ishode dozvole za realizaciju, pa se stoga svi toga plaše”, kaže predsjednica UGIS-a i dodaje kako se nada da će se na ovim konferencijama ipak doći do nekih odgovora, te da će posjećenost biti dobra.

A odgovore bi na ovogodišnjem sajmu mogli naći i građevinari u svojim dnevnim susretima, jer upravo je za njih ovo jedno izazovno razdoblje u kojim se nose s problemima napredovanja, nedostatka radne snage, ali i produženja turističke sezone koja im je smanjila termine u kojima mogu razvijati svoje kompetencije i vještine, kaže predsjednik županijske gospodarske komore Jozo Radoš.

“Podatak da je graditeljstvo na trećem mjestu u našoj županiji po djelatnosti, pokazuje da je to važna grana poduzetništva. Turistička sezona je sve dulja, a graditeljska sezona je sve kraća i dolazimo do određenog disbalansa”, kaže Radoš.

Komentiraj