NAPETA SITUACIJA / U subotu izbori za Splitsko-dalmatinski SDP, sukobima u stranci ne nazire se kraj

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izbori u SDP-u održani su pod teretom teških unutarstranačkih sukoba između pobornika predsjednika Davora Bernardića i njegovih kritičara

19.7.2018.
14:04
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Izborima za čelništvo županijske organizacije Splitsko-dalmatinskog SDP-a u subotu završava ciklus unutarstranačkih izbora, koji je počeo sredinom lipnja, a istovremeno se sukobima u najvećoj oporbenoj stranci ne nazire kraj.

Za predsjednika te organizacije natjecat će se saborski zastupnik Ranko Ostojić i Danijel Kukoč, vijećnik SDP-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. U stranačkim kuloarima Ostojić slovi za favorita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u SDP-u održani su pod teretom teških unutarstranačkih sukoba između pobornika predsjednika Davora Bernardića i njegovih kritičara, s terena su stizale optužbe o kontaminaciji izbornog procesa, manipulacijama popisom birača, izbornom inženjeringu, pale su i kaznene prijave zbog krivotvorenja isprava, a visoke tenzije rezultirale su raspuštanjem Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske organizacije SDP-a.

Većinu županija drže Bernardićevi ljudi, bolan poraz u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati izbora pokazali su da većinu županija drži tzv. Bernardićeva struja, no za čelništvo na Iblerovu trgu ipak je posebno bolan gubitak Zagreba, koji je gotovo dva mandata vodio aktualni šef stranke, a na izborima je pobijedio njegov kritičar Gordan Maras. Pobijedi li u subotu Ranko Ostojić, bit će to znak da još jedna od velikih stranačkih organizacija ne podupire Bernardićevo vodstvo.

I Maras i Ostojić su među onima koji traže hitno raspisivanje unutarstranačkih izbora za sva tijela stranke na nacionalnoj razini. Poziv za raspisivanje novih izbora u SDP-u uslijedio je nakon što je 90 viđenijih članova stranke potpisalo pismo kojim traže od Bernardića da dobrovoljno odstupi sa čela stranke, ocjenjujući da njegovo vodstvo ne pokazuje rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 90 potpisnika pisma, koje je dovelo do kulminacije sukoba unutar SDP-a, čak su 23 saborska zastupnika, a još ih je nekoliko u Klubu zastupnika koji pismo nisu potpisali, ali su nezadovoljni Bernardićevim radom i rezultatima i skloni su raspisivanju novih izbora.

U dosadašnjoj fazi sukoba uvjetnu pobjedu odnio je Bernardić, na čiji je prijedlog prošle subote Glavni odbor SDP-a nakon 12 sati rasprave suspendirao one koje je detektirao kao kolovođe pobune protiv sebe. Potpredsjednik stranke Peđa Grbin i članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić na dvije su godine suspendirani sa svih stranačkih dužnosti i oduzeta su im članska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobunjenici" ipak neće napustiti stranku

Premda Statut ne razrađuje detaljno institut suspenzije, u praksi će to značiti da četvorica "eutanaziranih" više neće biti članovi Predsjedništva. Vjerojatno je i da Hajdaš Dončić i Zmajlović više neće biti čelnici SDP-ovih organizacija Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, te da iduće dvije godine neće moći birati i biti birani na stranačke dužnosti, kao i da neće biti kandidati stranke na izborima bilo koje razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se nagađa da bi "pobunjenici" mogli napustiti stranku, što bi bilo posebno pogubno za Klub zastupnika u kojemu dvije trećine članova ne podupire predsjednika stranke, iz neslužbenih razgovora s njima može se doznati da SDP ne žele napuštati i da bi to bila krajnja opcija za koju vjeruju da je neće morati aktivirati. Četvorica suspendiranih već su se sastala ovoga tjedna, ali ne žele otkriti svoje buduće poteze.

Danas se okuplja vodstvo Krapinsko-zagorskog, a sutra SDP-a Zagrebačke županije, a očekuje se da će poduprijeti svoje čelnike Hajdaša Dončića i Zmajlovića, koje je njihovo članstvo ponovno izabralo prošlog mjeseca, te da će opetovati zahtjev za Bernardićevim odlaskom i raspisivanjem unutarstranačkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u postoji i treća, tzv. gradonačelnička struja predvođena koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, koja nije htjela potpisati pismo zajedno s 90 ostalih potpisnika, ali također traži nove izbore i zalaže se da stranku dalje vodi netko izvan dviju zaraćenih frakcija, a u stranci ima mišljenja da upravo Jakšić ima tu ambiciju.

Bauk će razmišljati o ostavci tijekom ljeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pat-poziciji u kojoj se našao SDP govori i neslužbena najava ostavke predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka, o kojoj će razmišljati tijekom ljeta, do nove parlamentarne sezone, jer je u postojećim uvjetima nemoguće raditi.

Bauk je, naime, cijelo vrijeme funkcionirao kao svojevrsni most između zavađenih Predsjedništva i Kluba zastupnika, međutim, animoziteti i nemogućnost suradnje ta dva tijela očito su eskalirali do točke potpune nefunkcionalnosti stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nekim neslužbenim izvorima, s Bernardićem su razgovarali i njegovi stranački pokrovitelji i pobornici, pokušavajući mu objasniti da će ipak morati odstupiti sa čelnog mjesta u stranci, na što je navodno uzvratio molbom da stranku vodi do izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine.

No, njegov ostanak umnogome će ovisiti i o tome hoće li predstojeće ankete pokazati zaustavljanje pada rejtinga stranke i njega osobno ili će i dalje nastaviti tonuti. Pokaže li se nastavak SDP-ova pada, za očekivati je da će unutarstranačko nezadovoljstvo nastaviti rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo