zašto stanarima festival u đardinu smeta?

“U svakom europskom gradu u parkovima se održavaju koncerti, ne vidim zašto je to kod nas problem”: Organizator festivala ističe kako imaju sve potrebne dozvole i da se poštuju sva pravila

Festival urbane kulture EVO RUKE već šestu godinu za redom nizom koncerata i performansa pretvara Đardin u pravi sajam jazza, bluesa i rock’n’rolla.

Koncerti program ovog festivala namijenjen je svim generacijama, ali uglavnom privlače onu srednju generaciju, koja priznat ćete i nema puno mjesta za izlaske u ljetnim mjesecima. I dok ovaj festival pruža alternativu za provod, ali i obogaćuje turističku ponudu grada, lokacija im je očito pogrešna. Barem tako smatraju građani koji žive u okolici Đardina koji bi voljeli da se u ovom gradskom parku ne događa apsolutno ništa.

Tako su prije samog početka festivala na adresu Banovine dostavili pismo na punih šest stranica na kojima objašnjavaju svoje razloge zašto se ne slažu da se festival EVO RUKE održi u Đardinu, među kojima su se našli briga za vjeverice i travu, buka, ali i nemogućnost turista koji su smješteni u njihovim stanovima da mirno spavaju. Ujedno festival traje 73 dana, tu je i ugostiteljska ponuda, sve se to stanarima stare gradske jezgre nije dobro sjelo.

Kako nisu mogli spriječiti organizaciju ovog festivala koji je dobio sve potrebne dozvole za svoje održavanje, odlučili su se na “građanski neposluh” pa je tako organizator festivala od početka njegovog održavanja, 28.06 imao već nekoliko posjeta policije. Razlog, brojne prijave o kršenju javnog reda i mira, kojih nije bilo jer policija nije napisala niti jednu prijavu.

“Imao sam problema i proteklih godina, ali ove sezone su stvari eskalirale, već sam imao tri intervjua, dao sve svoje podatke, pokazao dozvole. Prijavljuju nas, ne samo da radimo izvan dozvoljenog vremena, nego i za vrijeme tonskih proba u 19 sati. Nikakve dozvole nikada nismo prekršili, radnim danom glazbu puštamo do 23 sata, vikendom i praznicima do 23 i 30 i nakon toga zvučnici se gase. Već godina se držimo standarda koji želimo da preuzmu i drugi koji organiziraju događanja na ovom prostoru. Imamo ateste za buku, policu osiguranja za prostor parka, o svemu smo vodili računa”, kaže nam organizator festivala Stivi Vučković koji objašnjava kako se u gradskoj upravi na dopis građana očitovao točku po točku.

Jasno je kako je ovaj Festival postao žrtveno jare prijepora gradske uprave i građana koji žive u okolici Đardina. Građani se već dva mjeseca bune i mirnim prosvjedima ukazuju na to da im se zbog raznih manifestacija koje se održavaju na ovom prostoru smanjila kvaliteta života. Upozoravaju kako je park Đardin pod zaštitom UNESCA, te da od koncertne buke ne mogu spavati. Iz Banovine nisu dobili nikakav odgovor, pa im je festival poslužio kao mjesto iskazivanja nezadovoljstva. Situacija nije ugodna, kako za organizatora festivala, tako i za policijske službenike, koji u ovim ljetnim mjesecima sigurni smo imaju i više nego dovoljno posla.

“Proglašeni smo javnom potrebom u kulturi, kako grad tako i županija i ministarstvo, ali sredstva koja od njih dobivamo su nedovoljna za funkcioniranje festivala. Zato je nužno da imamo ugostiteljsku djelatnost, jer treba platiti zaštitarsku službu, kemijske toalete, izvođače, a sam ulaz na koncerte je slobodan. Nije nam jasno zašto im smetamo, radimo po pravilima, prije smo imali nakon koncerata i laganu glazbu u ugostiteljskim objektima do ponoći, a ona je bila glasna kao voda u fontani. Sada ni toga nema, u 23 sata sve se gasi. U svakom europskom gradu u parkovima se održavaju koncerti, ne vidim zašto je to kod nas takav problem”, kaže nam Vučković.

Pročelnik službe za komunalu Damir Ordulj kaže kako su im ruke vezane, policija mora po prijavama izaći na teren iako festival ima sve potrebne dozvole. Kažnjavanja i dalje neće biti, ali problema za organizatora će biti. Naime, Vučković kaže kako mu ovo sve oduzima energiju koju bi trebao usmjeriti na organizaciju festivala. Jedan razgovor gradskih službi i građana možda bi smirio situaciju, ali teško da se u našem gradu stvari mogu riješiti na tako jednostavan način. Tako će grad sigurni smo do daljnjeg ignorirati situaciju, građani će prijavljivati, a jedini koji je ovdje izvukao deblji kraj je sam festival. Ni kriv ni dužan.

Komentiraj