drugo ročište / U veljači saslušanje radnika Trajektne luke Split koji su prešli kod novog koncesionara

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U postupku bi se osim svih 40 bivših radnika trebao saslušati i direktor Trajektne luke Split te nekoliko njegovih suradnika

13.1.2017.
13:07
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Na splitskom Općinskom sudu u petak je održano drugo pripremno ročište po tužbi Trajektne luke Split protiv bivših radnika, koji su im izvanredno otkazali ugovore o radu i prešli u braniteljsku zadrugu "Legio Quarta", novom koncesionaru splitske luke, a u veljači će biti sljedeća rasprava, na kojoj će biti saslušani radnici.

U postupku bi se osim svih 40 bivših radnika trebao saslušati i direktor Trajektne luke Split te nekoliko njegovih suradnika. Radnici Trajektne luke, koja je svojevremeno pružala usluge pri uplovljavanju i isplovljavanju brodova u Luci Split, u nekoliko su navrata prosvjedovali zbog niskih plaća, ali i kada je otkaz dobio njihov kolega i predsjednik sindikata Marijan Babić. Krajem ljeta 2016. svi su dali otkaz Trajektnoj luci te prešli raditi u zadrugu "Legio Quarta", koja je prethodno postala novi koncesionar Luke Split.

Sindikalni povjerenik: Sudska praksa ne pamti da poslodavac ne priznaje otkaz radniku

Povjerenik Nezavisnog sindikata privezivača i stivadora Denis Pralija je nakon ročišta u petak izjavio kako mu nije poznato da u sudskoj praksi postoji ono što bivši poslodavac, Trajektna luka, tužbom traži od radnika - da u roku od 24 sata daju otkaze sadašnjem poslodavcu "Legio Quarta" i vrate se raditi kod njih za 'minimalac' od 2500 kuna, iako kod novog poslodavca imaju značajno veću plaću.

 "Danas smo sudu predali dokazni materijal, i to naše odjave sa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, pa se stoga više ne vodimo kao zaposlenici Trajektne luke Split. Ovo je sve zajedno smiješno, sudska praksa ne pamti da je radnik dao otkaz kojeg mu poslodavac ne priznaje, te i dalje tvrdi da smo mi njegovi zaposlenici. Sada se postavlja pitanje jesmo li mi nečiji robovi, pa nemamo pravo otići raditi za bolju plaću na neko drugo mjesto. Zaista se pitamo je li ovo robovlasničko društvo ili uređena pravna država", poručio je Pralija.

Optužba: Samo je sud ovlašten odlučivati o izvanrednom otkazu

Opunomoćenik Trajektne luke Split, odvjetnik Joško Biliškov, je na sudskom ročištu odustao od ukupno 35 svjedoka, među kojima su bili navedeni i bivši čelnici HDZ-a Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, predstavnici brojnih ministarstava i drugi. Upitan zašto je optužba odustala od tih svjedoka, odgovorio je kako je procijenjeno da ih nema potrebe saslušavati.

 "Za njihovo saslušavanje postoje drugi postupci, koji nisu samo i isključivo građanske naravi, pa ćemo vidjeti kada se za to ostvare određene pretpostavke", rekao je Biliškov. Upitan kako tumači što su radnici sudu priložili svoje odjave, odgovorio je da je jedino sud ovlašten odlučivati o izvanrednom otkazu, i to parnični pred kojim se vodi postupak. "Odjava je posljedica izvanrednih otkaza, pa ukoliko su izvanredni otkazi pravno dopušteni, onda su tako i te odjave nezakonite", tvrdi Biliškov.

HURS: Radnici su odjavljeni u posebnom upravnom postupku

Pravna zastupnica splitskog HURS-a Darka Todorić navodi da su bivši radnici Trajektne luke Split u posebnom upravnom postupku odjavljeni, tako da sada imaju prijavljen radni odnos kod novog poslodavca. Ističe da Trajektna luka Split i dalje ustraje da su radnici nezakonito dali izvanredne otkaze prošle godine, iako je tada postalo izvjesno da njihov poslodavac nema uvjete za dobivanje daljnje koncesije za obavljanje djelatnosti u luci, jer su dugo godina dugovali naknadu za koncesiju. Uvjerava da su radnici otkaze dali nakon što su vidjeli da Trajektna luka nije dobila koncesiju, te da je sve obavljeno po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike