sve je još pod upitnikom

Uskoro kreće izgradnja objekta za smještaj bivših štićenika dječjeg doma “Maestral”?

Nakon tri godine čekanja stvorile su se pretpostavke za izgradnju stambenih jedinica za djecu Doma Maestral.

Još prije tri godine tadašnji nezavisni splitski gradski vijećnici, Ivica Grubišić Gire i Ante Zoričić, pokrenuli su inicijativu da se gradska nekretnina u Šimićevoj ulici na Blatinama, poznatija kao bivša gostionica “4 palme”, dijelom prenamijeni u stanove za bivše štićenike Doma za nezbrinutu djecu Maestral, a dijelom da se iskoristi za smještaj roditelja teško oboljele djece bez prebivališta u Splitu.

Zamišljeno je da se postojeći objekt sruši i da se izgradi novi površine petstotinjak kvadrata u kojem bi bila smješteno šest garsonijera i jedan trosobni stan za bivše štićenike Maestrala, te osam dvokrevetnih soba s pripadajućim sanitarnim čvorovima za roditelje djece koja se liječe u splitskoj bolnici, a ostalo bi i 150 kvadrata slobodnog prostora koji bi se mogao dati na korištenje nekoj udruzi.

“Nakon dvije godine pred nama je rezime rada na ovom projektu. Od 2016. godine do danas dogodilo se puno tehničkih koraka, a radilo se o ozbiljnim promjenama postojeće zgrade da bi je se moglo legalizirati, te da bi je se moglo privesti svrsi. Riječ je o projektu čija je namjena podržana kroz prethodna tri proračuna, a namjena mu je da se osigura smještaj za bivše štićenike Doma za nezbrinutu djecu Maestral kako ne bi nakon 18 godine završili na ulici, kako bi se adaptirali na život i našli svoj posao. Ujedno će tu biti i prihvatni kapaciteti za roditelje bolesne djece, pa će biti realiziran u dvije faze”, kaže dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš.

U ovom trenutku izrađen je glavni projekt i najveći dio suglasnosti za izdavanje dozvola je u pripremi. Građevinska dozvola mogla bi biti izdana kroz mjesec dana i tada će se imati svi uvjeti za raspisivanje natječaja za nabavu radova. Kako je riječ o jednostavnoj gradnji, objekt bi već za godinu dana mogao biti useljen, kaže splitska dogradonačelnica.

“Na korak smo do rješenja, ali dok ne započnemo s gradnjom sve je u oblacima.”

Projekt bi mogao voditi mrtvu trku s Pelješkim mostom, poručio je vijećnik Ante Zoričić, a kada bi analizirali gdje je projekt zapinjao u posljednja tri mjeseca bila bi to ružna rasprava.

“Pamtim samo sretne dane”, poručio je Zoričić, poručujući da dok se ne potpiše ugovor s izvođačem ovaj projekt još uvijek pod znakom upitnika. Za sada nedostaju dva dokumenta mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova i Katastra, a upravo bi za ovakvu dokumentaciju trebao grad slati požurnice.

Dodajmo i kako je prvotna ideja bila da štićenici plaćaju oko tisuću kuna najamnine kako bi ih se naučilo samostalnosti, štednji i obavezi plaćanja režija. U tim stanovima bi mogli boraviti najviše tri godine, nakon toga bi dobili novac koji su izdvajali za najamninu, a s tih 35.000 kuna bi naredne dvije godine mogli plaćati podstanarstvo.

Vrijednost projekta na Blatinama je procijenjena na oko pet milijuna kuna, dio sredstava osigurao bi se proračunom, dio bi se okušao dobiti iz EU fondova, a o svemu bi razgovarali i s nadležnim ministarstvom te Splitsko-dalmatinskom županijom.

Komentiraj