Nastavlja se uništavanje

Vandalizam na Marjanu: “Nastavkom ovakvih uništavanja sve skupa gubi smisao”

Vandali opet razbijaju po Marjanu.

Ovoga puta nastradala je klupa pokraj crkve svetog Nikole o čemu su obavijestili iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan osnovana je u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode 2005. godine. Njena djelatnost, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, je zaštita, održavanje i promicanje Marjana u cilju očuvanja i zaštite izvornosti prirode te približavanja prirodnih vrijednosti Marjana korisnicima prostora. Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan osnovao je Grad Split.
Park-šuma Marjan predstavlja jedinstvenu zelenu površinu nadomak samom centru grada izuzetne prirodne i kulturološke vrijednosti popularno nazvane “pluća grada Splita”. Kako za građane, tako i za posjetioce Splita, Marjan ima kulturnu, društvenu , odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu te je kao takav namijenjen odmoru i rekreaciji te turističkom i izletničkom posjećivanju. Marjan ima dugu povijest zaštite i očuvanja, prvenstveno putem Društva za zaštitu i unapređenje Marjana – Marjan osnovanog 1903. godine.

Vandalizam po Marjanu se, nažalost, nastavlja, ovaj put je stradala klupa kraj crkve sv. Nikole, rastavit ćemo je i odnijeti na popravak, no valja podsjetiti da se brojne klupe upravo obnavljaju novcem projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti” te da nastavkom ovakvih uništavanja sve skupa gubi smisao.
———
Sustav gospodarenja, upravljanja, održavanja Marjana je dosta složen, što zbog vlasničkih odnosa što zbog nadležnosti nad pomorskim dobrom ili pravima koncesionara, stvari u kojima odlučuje Županija, Grad ili JUPŠM …

Vanredna situacija je unijela i dodatne komplikacije zbog odgovornosti za koje je zakonski odgovoran Civilni stožer Grada Splita, gdje JUPŠM nema nikakve kontakte sa izvođačem ili pak projekt “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti” u kojem su kreatori prema EU fondovima u projektu upisali da će Grad stajati iza velike većine ugovaranja izvođača.

Znamo da je građaninu u svim situacijama oko Marjana za sve najjednostavnije prozvati JUPŠM, iako su mnoge od situacija izvan naše ovlasti. Nema sumnje da će nas se za par dana već pitati zašto ona klupa nije tamo.

No čak i u naizgled jednostavnoj komunalnoj djelatnosti održavanja, stvari su razdijeljene tako da dio kupališta (uglavnom južnu stranu) održavaju Splitska kupališta, dio koncesionari, sjeverni dio Marjana uglavnom JUPŠM, a da su vlasnici privatnih parcela zaduženi za svoje.

Eto, utoliko smo i prije neki dan putem društvenih mreža prozvani (uz puno komentatorskih otrovnih strelica) da iznesemo smeće s lokacije koja je zapravo – privatna parcela, i za što je vlasnik zapravo trebao obavijestiti Kotar ili Čistoću.

Da, ponekad je lakše to učiniti nego se raspravljati i evo učinili smo, no dobro je znati da JUPŠM nije uvijek prava meta za svaku strelicu”, poručili su.

Komentiraj