zanimljivo

Večeras na programu FMFS-a: Španjolski triler “Vlast” o korumpiranim političarima

Španjolski triler “Vlast”, koji večeras u ljetnom kinu “Bačvice” u 21:30 sati ima svoju regionalnu premijeru, otkriva na što su sve spremni političari kako bi zadržali svoj ugled i utjecaj.

Glavni lik u filmu, kojeg je režirao Rodrigo Sorogoyen, korumpirani je političar koji se godinama bogatio koristeći javna sredstva, no članovi stranke će nakon otkrivanja jedne od afera pokušati čitavu krivnju prebaciti na njega. U pitanju je najnagrađivaniji španjolski film godine, a osvojio je čak sedam nacionalnih Goya uključujući one za režiju, scenarij i glavne uloge.

U “Zlatnim vratima” od 19 sati malo drugačiji pogled na talijansku mafiju koja kontrolira jug te zemlje. Slučajno ubojstvo 16-godišnjaka od strane karabinjera tijekom potjere u napuljskoj četvrti Traiano, do srži je potreslo lokalnu zajednicu. Kako bi bolje razumio okolnosti tog događaja, redatelj Agostino Ferrente dvojici najboljih prijatelja ubijenog, Pietru i Alessandru, dao je mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život. Tako je nastao francusko-talijanski film “Selfie” čiji premijera je večeras u kinoteci. Neumornim jednogodišnjim dokumentiranjem svakodnevnice, kreirao se impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji, ali i životu u kojem budućnost često određuje obiteljska pozadina.

Friško s Animafesta, gdje je premijerno prikazan prije koji dan, stiže film “Mačka je uvijek ženska” redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović koje kroz prizmu feminizma odaju hommage svojoj profesorici Mariji Ujević Galetović, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica. U ovoj “Ješki” koja se prikazuje na Bačvicama, kombinacijom snimki i animacije, Marijine oživljene ženske skulpture prenose životnu priču i stavove svoje autorice. U “Zlatnim vratima” premijeru svog kratkog filma “Spirala” ima mladi redatelj Petar Vukičević.

U besplatnom kinu ispred Doma mladih večeras su od 21:30 sati na rasporedu naslovi iz Cipra, Slovenije, Španjolske i Grčke, a u sklopu programa međunarodnog kratkog filma.

Komentiraj