za ljubitelje filma

Večeras zadnji dan FMFS-a: Bit će dodijeljene nagrade po mišljenu žirija i publike

Festival mediteranskog filma Split završava večeras dodjelom nagrada najboljim naslovima po izboru publike i žirija, te hrvatskom premijerom švedskog filma “Zaneseni”.

U pitanju je magična romansa inspirirana stvarnim događajima, a njezini kreatori, nagrađivani dvojac Mans Marlind i Bjorn Stein, hrvatskoj su publici poznati po kriminalističkoj seriji “Most” (Bron).

Popratni program “mali meDITEran”, namijenjen djeci, posljednjeg dana ovogodišnjeg festivala vraća se na FMFS. U kinoteci “Zlatna vrata” u 17:30 sati najmlađim posjetiteljima namijenjen je sinkronizirani animirani film “Gordon i Paddy”, topla i poučna priča o prijateljstvu premijerno prikazana na Berlin Film Festivalu.

“Koko-di Koko-da” redatelja Johannesa Nyholma, prava je poslastica za filmofile, a prije FMFS-a prikazana je u natjecateljskim programima Sundancea i Rotterdama. Priča prati supružnike čiji je odnos nakon tragičnog događaja ozbiljno narušen, pa odlučuju otići na kampiranje u prirodu kako bi pokušao prevladati traumu i ponovno se zbližiti.

Najbolji kratkometražni hrvatski film u programu “Ješke” večeras će dobit 12 tisuća kuna nagrade, a o pobjedniku će odlučiti žiri sastavljen od predstavnika tvrtki koje distribuiraju filmove u svijetu i kod nas. Publika će odlučiti o pobjedniku u kategorijama hrvatskog kratkog i srednjeg metra, te stranog dugometražnog i kratkog filma.

Sinoć je na FMFS-u dodjeljena godišnja nagrada “Vedran Šamanović” i to “umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”.

Odlukom tročlanog žirija (Janko Heidl, Diana Nenadić i Jasna Zastavniković) jubilarna deseta nagrada “Šamanović” dodjeljena je Martini Meštrović i Tanji Vujasinović, redateljicama i scenaristicama dokumentarno-animiranog filma “Mačka je uvijek ženska” u produkciji Kreativnog sindikata, a koji je prikazan i na 12. Festivalu mediteranskog filma Split.

Nagradu je osnovalo pet filmskih udruga: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Komentiraj