Monty python show

Većina u Gradskom vijeću nakon novih izbora? Čini se kao nemoguća misija

Kriza vlasti pogodila je Grad Split, a ako se u skoro vrijeme koalicijski partneri HDZ i HGS ne dogovore oko načina suradnje mogli bi uskoro imati nove izbore za vijećnike Gradskog vijeća.

Rok je tri mjeseca, a već početkom svibnja kada je zakazan nastavak sjednice, koja nije održana zbog nedostatka kvoruma vidjet ćemo kako koalicija diše.

Gradonačelnikova fotelja je sigurna, nakon dvije godine štiti ga zakon znakovito znan kao “Lex šerif”, pa je i sam Andro Krstulović Opara odmah spremno rekao kako je za izbore spreman, a najavio je i svoju pobjedu. Dobro, trebao je reći stranačku, a upravo mu se ti stranački kolege s kojima namjerava pobijediti na izborima nisu pojavili na sjednici. Za svakoga bi to bilo znakovito, ali ne i za splitskog gradonačelnika, koji ni sam više nije siguran je li nezavisni kandidat, jer kaže “nisam ovdje radi stranke, izabrali su me građani”, ili stranački čovjek. I SDP je odmah pozvao na raspisivanje izbora, valjda u svemu vide način da pokupe neke poene.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne vidi krizu u gradu, ali je zato znakovito posjetio središnjicu u Splitu na Veliki petak i održao kratke razgovore kako s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, tako i s predsjednikom splitskog HDZ-a Petrom Škorićem. Kažu ugodne, iza zatvorenih vrata, ali sigurni smo da je netko dobio po prstima. Nakon sastanka na pitanje o tome je li spreman razgovarati sa Željkom Kerumom, kako bi se politička farsa završila znakovito kaže “Naći ćemo rješenja, mi smo razgovarali i prije, razgovarat ćemo i u budućnosti.”

Ali kada realno pogledamo nikome od njih nisu u interesu novi izbori, jer većinu ne mogu osigurati ni da se trude. Koalicije su nužne, a SDP se ne vidi s Pametnim, HNS bi s HDZ-om jer su prijatelji na nacionalnoj razini, ali još uvijek se u javnosti vole držati kao opozicija, MOST sigurno neće s HDZ-om, bliski su im u stranci Pametno, ali zajedno nemaju dovoljno ruku za donošenje odluka, HSLS je mutna zona koja može sa svima, a HGS ne bi s HDZ-om ako stranka ne dovede pod kontrolu gradonačelnika.

Kako god gledali jasno je da neće biti lako sakupiti 18 ruku koje su nužne kako bi Gradsko vijeće funkcioniralo, barem ne u ovakvom omjeru snaga, gdje sve ovisi o pojavljivanju Zoričića i Pauka na sjednicama.

Sadašnji omjer snaga je 9 vijećnika HDZ-a, 2 HNS-a, 1 HSLS-a, 7 HGS-ovaca, 3 SDP-ovca, 4 vijećnika MOST-a , 7 Pametno, Pauk i Zoričić. Na novim izborima odnos se neće značajno promijeniti, a HDZ-ovcima bi čak mogao opasti broj vijećnika, za jednog, ali i to je dovoljno da im se uništi svaka mogućnost upravljanja gradom. Ujedno bi morali koalirati s više od jedne stranke, što daje i veću mogućnost brojnim ucjenama i političkim trgovinama.

Što se opozicije tiče, nužno je da postignu dogovor tko će od njih biti stranka vodilja, a to je najveći problem. Po broju vijećnika Pametno bi sada trebali biti glavni, ali prije će na vrbi roditi grožđe nego MOST i SDP to dozvole, pa ipak oni na nacionalnom nivou imaju veći značaj. I tako na kraju opet dođemo do najvažnije stvari, ega, ali i činjenice da samo tri glasa drže taocima cijeli odnos snaga unutar splitskog Gradskog vijeća.

Ono što je sada potrebno je da se političke strasti smire, da se prestanu sazivati izbori i da se nađe kvorum među opozicijom, a u tu grupu smještamo i Zoričića i Pauka koji bi napokon trebali prestati biti jedinke i konačno se odlučiti je li im svrha rada u vijeću interes građana ili prevaga na vagi između vlasti i opozicije.

Tek kada se usuglašena opozicija sastane, ne nužno u Rogoznici, možemo razgovarati o tome kako se gradski dužnosnici napokon brinu za dobrobit grada i građana, a ne za sljedeću predizbornu kampanju i osiguravanje svojih vlastitih fotelja i interesa.

Što se vladajućih tiče, ništa dobro im se ne piše. Ako postignu dogovor s HGS-om jedino pitanje koje će se postavljati je koliko su tu suradnju platili. Ako ne postignu dogovor nastavit će se Monty Python show u Banovini i to još dvije godine do novih izbora, što nikome nije u interesu.

Komentiraj