zajednički stav

Vijećnici izglasali izjavu o reprezentaciji na Poljudu, evo što su poručili HNS-u

Splitsko Gradsko vijeće usvojilo je usuglašenu izjavu u svezi utakmice u Splitu između Hrvatske i Mađarske nogometne reprezentacije.

Od njih 26, 25 ih je glasalo za izjavu, a suzdržan je ostao samo Ante Bradarić Šljujo iz Mosta.

Činjenica je da Hrvatski nogometni savez ne treba dopuštenje Hajduka za organizaciju utakmice, ali s Gradom bi se ipak trebali dogovoriti. Zato su se gradski vijećnici dogovorili da izađu u javnost sa zajedničkim stavom.

“Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.

Gradsko vijeće Grada Splita traži od Hrvatskog nogometnog saveza korjenitu promjenu dosadašnjeg odnosa vodstva Hrvatskog nogometnog saveza prema gradu Splitu i Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, koji se najbolje ogleda u činjenici što je hrvatska nogometna vrsta u službenim utakmicama u Splitu gostovala svega dva puta u posljednjih 20 godina, od čega jednom bez publike.

Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva.

U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor o zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterečuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu”, piše u izjavi.

Mostov vijećnik Ante Čikotić kaže da smo svijedoci da je HNS klijentelistička politizirana organizacija koja ne poštuje Zakon o sportu

“Svjedoci da je reprezentacija od 66 domaćinstava samo dva puta bila u Splitu, a od toga se jedna utakmica igrala bez publike. Ipak, činjenica je da građani Splita i navijači žele vidjeti reprezentaciju u svome gradu, jer je to iznimna čast”, kaže Čikotić, ali i dodaje da je izglasavanje ove izjave od strane vijećnika političke akcije bacanja kosti da dođe do podjele naroda.

“Danas na vijeću imamo životne teme koje utječu na kvalitetu života i koje su iznimno važne, no to se stavlja sa strane i svi pričaju o utakmici. Mi jesmo za to da reprezentacija tu igra, nitko nema ništa protiv reprezentacije, ali odnos se mora promijeniti i mora se poštivati Zakon o sportu. Neka funkcioneri HNS-a otiđu na istok ili zapad da osjete bilo naroda, a oni su vješto to izbjegli i vjerojatno će otići igrati u Rijeku, a nas će prikazati kao primitivce i temperamentne južnjake. Problem ne može riješiti onaj koji ga je stvorio, a to je ova garnitura HNS-a.”

Čelnica stranke Pametno, Marijana Puljak, vjeruje da svaki građanin Splita, uključujući i navijačke skupine žele vidjeti svoju reprezentaciju u gradu.

“Međutim, poznati su problemi na koje ukazuju navijači i Naš Hajduk. Konačno se u nogometu treba početi poštivati Zakon o sportu te na neki način cijelu tu organizaciju dekriminalizirati. Želja nam je da se u sportu i nogometnim institucijama konačno počne poštivati zakon i da to bude neupitan standard”, kaže Puljak.

Predsjednik SDP-a Split Goran Kotur kratko je rekao: “Klubu vijećnika SDP-a neprihvatljiv je zaključak u svezi utakmice hrvatske i mađarske nogometne reprezentacije u Splitu, bez da u zaključak bude uključen zahtjev za ispriku Davora Šukera Gradu Splitu i HNK Hajduku u ime Hrvatskog nogometnog saveza, što bi bio čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva”.

Komentiraj