Najtraženiji gradski dokument - nepoznanica

Vijećnici traže proračun

Do kraja ovog mjeseca na stolove splitskih gradskih vijećnika trebao bi doći prijedlog proračuna za iduću godinu. Dokument je to koji još uvijek nisu vidjeli gradski vijećnici, a na koji primjedbe ima ne samo oporba već i HDZ-ovi koalicijski partneri. Ono što je već sada jasno je da odluka o Komunalnom redu biti na dnevnom redu, jer je Ministarstvo kulture uputilo nekoliko smjernica koje bi trebale biti dio ovog dokumenta.

Vijećnici stranke Pametno već dva tjedna obilaze Banovinu u potrazi za ovim najvažnijim gradskim dokumentom. Naravno, smatraju da ne mogu glasati o nečemu o čemu ne znaju dovoljno, a da bi se takav dokument proučio potrebno je više od sedam dana. Za ovakvo postupanje vladajućih zakonom nisu predviđene nikakve sankcije, pa sve ostaje na moralnoj odgovornosti, koja očito vladajućima nije važna.

Ni HGS-ovi vijećnici, koalicijski partneri HDZ-a proračun kažu još nisu vidjeli, ali je po izjava predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića već sada jasno da nije usuglašen. On, naime kaže kako je proračun prenapuhan i da nije realan. Neslužbeno, proračun bi trebao iznositi milijardu i sto milijuna kuna.
„Unaprijed planirati milijardu i sto dvadeset milijuna znajući da se to ne može niti približno realizirati onda je to planirana rupa od 300 milijuna kuna. To je prenapuhano i nerealno. Kašnjenje je jasan odnos gradske uprave prema predstavničkom tijelu i to drugu godinu za redom„, kaže Stanišić, ali i dodaje kako izjave gradonačelnika oko ovrhe grada u slučaju doktora Kneževića i ostalih, nisu dobre, jer je to odluka koja se može odgađati, ali koliko je to dobro još se ne zna.
„Da sam ja u izvršnoj vlasti sjeo sa suprotnom stranom i našao rješenje, jer ovo će opet platiti neka druga administracija, a u konačnici opet su to građani Splita. Koliko znam još uvijek su oni zainteresirani za dogovor„, kaže Stanišić.
Iz HDZ-a kažu kako su usuglašeni, da je u proračunu 300 milijuna kuna investicija, a za sada se ovaj najvažniji gradski dokument još uvijek „pegla“?!

Znamo da zajedno dižu ruke za taj proračun i da što prije trebaju sjesti za stol i dogovoriti se oko nekih stvari. Suludo je čuti da je gradonačelnik treći koalicijski partner između HDZ-a i HGS-a, poručuje vijećnik MOST-a Ante Čikotić i dodaje kako bi koalicijski partneri koji zajedno dižu ruke za proračun , što prije trebali sjesti za stol i dogovoriti se oko nekih stvari.
„Radi se o najvažnijem aktu grada Splita kojeg još nemamo na stolu i ne možemo niti dati amandmane, a nadao sam se da ovo odugovlačenje ide u smjeru boljeg proračuna, međutim, ako ga ni koalicijski partneri nisu vidjeli onda je to veliki problem. Mislim da je to velika neozbiljnost i da ignoriraju građane i zakon, što bi im se moglo obiti o glavu. Očito je neki veliki problem koji se valja ispod brda“, ističe Čikotić. Što se tiče obećanja gradonačelnika, da će se stvari riješiti po pitanju ovrhe, Čikotić kaže kako je Spaladium arena dobar primjer da se tim obećanjima ne treba vjerovati.

„U slučaju Spaladium arene imali smo gospodina Kružića koji je svojom osobnom borbom spasio stotine milijuna kuna gradu, a u ovom slučaju Kružića nemamo. Mislim da nam se piše crni scenarij, a žao mi je da gradonačelnik nije iskoristio sve alate koji su mu se nudili, pa čak ni pravnu pomoć s nacionalne razine. Državno odvjetništvo, je prema mojim informacijama nudio pravnu pomoć. Odgovornost ima ime i prezime pa me zanima tko nas je doveo u ovu situaciju. To će biti jedan veliki izazov za buduću vlast „, kaže Čikotić i dodaje kako je ova ovrha 15 posto proračuna pa će njegova stranka na Gradskom vijeću tražiti odgovore.

Ono što je sigurno je da HDZ neće imati podršku HSLS-ovog Tonća Blaževića koji je istaknuo kako iz koalicije izlazi jer trenutni gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije sposoban okupiti ljude oko sebe i da je zatvoren po pitanju informacija o tome što se događa u Banovini, a kao primjer istaknuo je sanaciju Marjana. Iako u Gradskom vijeću ta jedna ruka neće biti potrebna gradonačelniku za izglasavanje proračuna, jasan je pokazatelj kako je HDZ-ova koalicija u ovom trenutku na tankim nogama.

Komentiraj