gradsko vijeće

Vijećnici Željka Keruma za sada zaustavili nastavak izgradnje Šoltanske ulice

Na samom početku sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Andro Krstulović Opara povukao je s Dnevnog reda točku o otkupu zemljišta od tvrtke “Ora-mont” kako bi se nastavilo s izgradnjom Šoltanske ulice, smještene južno od Poljičke ceste između dviju bolnica.

Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća i HGS-ovac Igor Stanišić najavio kako njegova stranka navedeni prijedlog neće podržati, gradonačelnik je odlučio da se od točke odustane, kako mu mogućnost otkupa u slučaju odbijanja otkupa od strane vijećnika ne bi propalo.

Grad je za 169 četvornih metara trebao izdvojiti nešto više od 1,2 milijuna kuna, i to za tri čestice zemlje od kojih jedna ima jedanaest, a druga dva metra četvorna, što se HGS-ovcima se to činilo ipak malo previše.

“Povlačim ovu točku s Dnevnog reda zbog evidentnog protivljenja naših partnera. Unatoč tome što je od strane Ureda državne uprave, koja j naručila i izvršila i napravila stručnu verifikaciju i procjenu toga zemljišta i vrijednosti koje su ovdje navedene i unatoč njihovog zahtjeva za izvlaštenje, povlačim točku Dnevnog reda je očito da neće biti većine”, poručio je splitski gradonačelnik.

Tako su vijećnici Željka Keruma za sada zaustavili nastavak izgradnje Šoltanske ulice. Stanišić je poručio kako je grad Split već mijenjao trasu ceste zbog Ore, a sada se vijećnicima nameće cijena kao da će se tu nešto graditi.

Dodaje i kako je područje do donošenja GUP-a 2005. godine bilo unutar javne i društvene namjene da bi se kasnije preimenovalo u zonu mješovite namjene. Tada je BRP (bruto razvijena površina) iznosila 32000 metara kvadratnih, 40 posto za stanovanje, a 60 posto za nestambenu namjenu da bi se izmjenama GUP-a iz 2008. godine BRP povećala gotovo dvostruko.

Stanišić navodi kako su poduzetniku Ivi Ori u susret izlazili u više navrata.

“Prije 10 godina je temeljem provedeno natječaja donesen Detaljan plan uređenja koji je do danas mijenjan četiri puta. Izmjenama je napravljena preraspodjela poslovne i stambene namjene po građevnim česticama, zatim podjela građevne čestice prometnice (Šoltanske) kao i povećanja udjela stambene namjene na 70 posto”,
Podsjetimo, na tom dijelu Šoltanske detaljnim planom predviđen je i pristup zajedničkoj podzemnoj garaži za novu stambenu zgradu od osam katova s ukupno 50 stanova i poslovnu dvokatnicu koja bi bila bliže Poljičkoj cesti.

Komentiraj