blage kazne

Vozači Prometa zaustavili autobuse u znak podrške pretučenom kolegi: “Nismo mi životinje za odstrel!”

Ako se u sljedeća dva mjeseca nešto ne promijeni, vozači splitskog prijevoznika “Promet” spremni su za velike obustave prometovanja u cijeloj Hrvatskoj kako bi upozorili na tešku situaciju u kojoj rade.

Posljednji slučaj u kojem je u petak pretučen i opljačkan jedan od njihovih kolega zadnja je kap koja je prelila čašu, traže da ih se kao službene osobe zaštiti, kako od sve učestalijih fizičkih, tako i od verbalnih napada. Naime, istu tu večer kada se dogodio fizički napad dogodio se i jedan verbalni koji je prošao nezabilježen. Lupanje po kabini vozača i pljucanje možda nekome izgleda bezazleno, ali vozač je nakon takvog incidenta pod stresom, u autobusu su putnici, a sindikati upozoravaju da su i ovakve situacije “nesreća koja samo čeka da se dogodi”.

Oni su danas točno u 12 sati zaustavili autobuse na 10 minuta u znak podrške pretučenom kolegi.

“Statistika je poražavajuća, ali brojkama se ne želimo baviti, ono što zahtijevamo od visokih institucija je da se konačno promjeni Zakon, da ovakve situacije više ne prolaze s prekršajnim prijavama od par stotina kuna. Moramo imati zakonsku preventivu da do ovoga više ne dolazi. Pa neka se tu radi o napadu na službenu osobu, na više osoba, kako god to žele napisati. Vozači autobusa su pod velikim stresom i nakon verbalnih napada, a samo jedna greška može ugroziti putnike. Ne znam što ljudi koji vladaju ovom državom misle, da se dogodi da netko ubije vozača dok on vozi pa da poginu i svi putnici pa da onda neko promjeni zakon i nazove ovo kaznenim djelom”, kaže Hrvoje Mlikota dopredsjednik sindikata vozača i radnika Prometa.

Najavio je i da će se sindikat vozača sa svim podružnicama u cijeloj Hrvatskoj organizirati obustavljanje prometa, ako se u razumnom roku od dva mjeseca ništa ne promjeni.

Vozači niti ne podižu kaznene prijave protiv onih koji su ih pretukli jer smatraju kako od toga nema nikakve koristi, upozoravaju iz sindikata. Ujedno je tu i bojazan, jer sami moraju pokrenuti proces s obzirom na to da ih zakon ne štiti.

“Gledajte što je žalosno, kada se prebije vozača on bi morao moliti boga da su to teže fizičke ozljede da nešto od toga bude, jer kada su lakše od toga nema ništa, kazna je 300 kuna, plati 200 i vidimo se”, kaže Mlikota i dodaje kako je pretučeni kolega u velikom šoku, ne želi se eksponirati u javnosti, a sve ga je ovo dosta potreslo.

Istraga još nije našla krivce, ali policija za njima intenzivno traga.

“Saborskim zastupnicima je očito drugačije nego nama za volanom i oni ne vide naše probleme. Dodajem kako smo prije nekoliko godina imali prilično zanimljivu medijsku borbu s Nenadom Stazićem koji je tada bio potpredsjednik Sabora, a koji se rugao na ovu inicijativu. Takve oni sebi stvari dopuštaju”, kaže Ivan Barišić povjerenik sindikata vozača za Promet, ali i dodaje kako bi se osim zakonskim izmjenama mogu zaštiti antivandalskim kamerama u autobusu i boljim video nadzorom. Upravo tu opremu očekuju u novim autobusima koji bi tvrtka Promet trebala u ovoj godini dobiti.

“Naravno, potrebno je i povećati svijest putnika da vozači nisu životinje za odstrel. Često se na nas tako gleda, pa pogledajte komentare na portalima. Ja ne kažem da su vozači Prometa sveci, ali isto tako nismo ni svi primitivci ili jadnici kako nas prikazuju”, dodaje Barišić.

Komentiraj