bogat program

Za svakoga ponešto: Noć muzeja u Splitu održat će se na 25 lokacija

“Muzeji-inovacije i digitalna budućnost” tema je ovogodišnje kulturno-turističke manifestacije Noć muzeja koja će se sutra 1. veljače održati u više od stotinu hrvatskih gradova, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

U Noći muzeja sudjelovat će brojne kulturne ustanove diljem Splitsko-dalmatinske županije, a u Splitu će svoja vrata otvoriti 16 ustanova i udruga na 25 lokacija.

“Muzeji-inovacije i digitalna budućnost” tema je koja promiče različite muzejske sadržaje kroz primjenu digitalnih tehnologija. Suvremena publika traži inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti, lakšu i veću dostupnost muzejskim sadržajima; putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i drugih virtualnih alata. Splitske kulturne ustanove sutra će biti otvorene od 18 sati do jednoga sata poslije ponoći. Uvode se i besplatne autobusne linije”, istaknuo je Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita.

“Program Noći muzeja započinje u 18 sati i traje sve do 1 sat ujutro. Za naše sugrađane važno je naglasiti da mogu koristiti besplatne autobusne linije koje idu svakih sat vremena s prostora ispred HNK, za sve muzeje u gradu, kao i za program Arheološkog muzeja u Saloni, tako i za Zvjezdano selo na Mosoru. Očekujemo jako dobar odaziv građana. Noć muzeja je jedna vrlo bitna stvar u tom smislu da kultura zauzme prvo mjesto u društvu kako i zaslužuje. Ove manifestacija su prigoda da se naše sugrađane uvjeri u ono što rade naši muzeji i galerije ustanove u kulturi , te da je kultura taj jedan, ne samo smjerokaz u formiranju osobnosti naših građana.”, kaže Omazić.

Muzej grada Splita pripremio je jedinstvenu izložbu “Splitski grbovi – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita” na kojoj je prikazan 51 kameni grb koji se čuvaju u muzeju i prvi put predstavljaju baštinu grada Splita koja je zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, grbove plemićkih i građanskih obitelji, kao i crkvene grbove.

“Izložba se otvara u 19 sati, a na njoj će se moći vidjeti i neki kameni grbovi koji će po prvi put biti izloženi, a oni su i po prvi puta obrađeni i na ovaj način izloženi. To su grbovi plemićkih obitelji grada Splita, kao i crkveni grbovi. Izložba će biti i u dvorištu Papalićeve palače, kao i u gotičkoj dvorani, ali i na terasi muzeja.”

Muzeja sporta i Kuća slave splitskog sporta priprema zanimljiv program koji će posebice razveseliti mlade, najavio je voditelj tih ustanova Mladen Cukrov ističući kako Split može biti ponosan jer ima 220 sudionika Olimpijskih igara:

“Grad Split ima sudionike u 18 olimpijskih sportova, 90 nositelja olimpijskih medalja, a mislim da sam vam rekao sve s ovim podacima. To svakako želimo prezentirati javnosti, a svake godine imamo puno posjetitelja, a ove godine očekujemo i splitske olimpijce i djelatnike iz sporta koji će biti na raspolaganju našim sugrađanima. Pripremili smo zanimljive filmove, ali i listiće za djecu koja mogu dobiti autograme od velikana.”

U Etnografskom muzeju moći će se razgledati stalni postav i izložba Makedonske narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo, a u hrvatsko-francuskoj udruzi Alliance française de Split izložba u 3D tehnici Ukradena baština u suradnji s Muzejom grada Iloka.

“Ispred nas je uzbudljivo razdoblje jer se prvi put predstavljamo splitskoj publici s lokalnim projektom koji predstavlja djelatnost našeg muzeja, njegovu baštinu, a kroz aplikaciju i prezentaciju projekta smo zamislili da ona bude edukativna poruka i način kako preventivno zaštititi baštinu od otuđivanja i nezakonite trgovine”, rekla je ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić.

U Galeriji Emanuel Vidović, u skladu s temom ovogodišnje Noći muzeja, organiziran je pedagoško-edukativni program za djecu i odrasle “Korištenje novih tehnologija”, a djeca će više saznati o životu i radu splitskog slikara Emanuela Vidovića putem multimedijalnog vodiča Smart guide. Isti će se program odvijati i u Muzeju grada Splita gdje će djeca više naučiti o povijesnim osobama i životu grada Splita kroz Smart guide i izloške koji se čuvaju u Muzeju.

Posjetitelji Galerije Meštrović mogu pogledati stalni postav Galerije, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića u kojoj su izložena njegova remek djela u bronci, gipsu, mramoru i drvu. U 21.30 sati počet će posebni program večeri “Meštrović-nova dimenzija” u kojoj će video projekcija uz glazbu prekriti pročelje Galerije i, kako su rekli organizatori, posjetitelje unijeti u svijet Meštrovićeve umjetnosti i zaviriti u njegove privatne foto albume. Izložbu o srednjovjekovnim simbolima, istočnom Jadranu i Bizantu, Crkvinama-Cisti Velikoj posjetitelji će pak moći vidjeti u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, kao i foto izložbu, ali i razna predstavljanja, projekcije i glazbeni program.

U Noći muzeja sudjeluje i Zvjezdano selo Mosor gdje će se u velikoj dvorani zvjezdarnice održati glazbene i scenske izvedbe za odrasle i najmlađe, te znanstveno-popularno predavanje. Istovremeno će u dvorani biti izložba fotografija s astronautičkom tematikom, a ako vremenske prilike dozvole cijeli će program biti okončan promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac bit će foto izložba i grafička radionica za djecu Mala škola dubokog tiska, u Prirodoslovnom muzeju četiri izložbe i zajednička prezentacija sa ZOO vrtom Utrke žohara, a na kraju će djeca slagati najveći svjetski puzzle Life od 24 tisuće komada.

Noć muzeja održava se već četrnaestu godinu, a taj događaj svake godine privlači tisuće posjetitelja u brojne muzeje, galerije i druge kulturne ustanove diljem Hrvatske.

Komentiraj