Zajednička akcija za pristupačnije parkiranje invalida: “Nema stao sam minut ni deset sekundi, to mjesto je predviđeno za invalide”

Započela je zajednička akcija čiji je nositelj Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s Inicijativom za pristupačni Split i djelatnicima Prometnog redarstva Grada Splita.

Tijekom ove akcije će se vršiti kontrola znaka pristupačnosti tj. parkirne kartice koja omogućava osobama s invaliditetom s pravom na znak pristupačnosti parkiranje na mjestima rezerviranim za njih.

“Smisao akcije je da ljudi napokon uvide da se na mjesta za invalide ne mogu parkirati, prvo jer je protivno zakonu, ali i ono najvažnije jer invalidima oduzimaju mjesto. Problem je i sa turistima u ljetnjoj sezoni koji vide slobodno mjesto i tu parkiraju, a ima i Splićana, pojedinaca posebno blizu trgovačkih centara sa izlikama da su stali samo minut. Nema minut ni deset sekundi to mjesto je predviđeno za invalide i sa svima koji se na tim mjestima parkiraju ponašati ćemo se prema zakonu”, kaže Ante Šučur iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU SDŽ.

Marko Mravak iz Inicijative za pristupačniji Split upozorio je na nelegalne kartice za invalide koje se na svakom uglu mogu dobiti za 50 kuna.

“Želimo da se nadležnost nad izdavanjem ovih kartica prebaci s ministarstva zdravstva na ministarstvo prometa, te da one sadrže elektronički potpis i bar cod putem kojih će tvrtka Split parking moći kontrolirati preko aplikacije njihovu zlouporabu.

Ova zajednička akcija se naslanja na medijsku kampanju Split parkinga „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ (koja je uz domaće priznanje struke osvojila i međunarodno priznanje Polaris), kojom se također želi senzibilizirati javnost o potrebama osoba s invaliditetom i svesti na minimum broj onih koji koriste ova mjesta, a nemaju na to pravo.

Od početka provođenja ove akcije 20 posto je manje parkiranja na mjesta za invalide, ali još ima verbalni napada onih koji ovaj zakon krše,” kaže Mravak.

Redovno se provjerava da li se po gradu nepropisno parkiraju automobili na mjesta za invalide, a negodovanja ima kaže nam Goran Davidović iz prometnog redarstva Split.

“Često i same invalide osobe ostavljaju svoje dozvole ispod sjenila pa se ne vidi datum, tada im ostavljamo upozorenje. Kopije znakova pristupačnosti su vidljivi, ali ne možemo reagirati već moramo tražiti asistenciju policije” kaže Davidović.

Konačni cilj bit će ostvaren tek kad se promijeni zakonska regulativa u vidu Pravilnika o znaku pristupačnosti i ostalih zakona koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu i sankcioniranje prekršitelja što nadležni očekuju u ovoj godini.

Komentiraj