KAKO PREPOZNATI ČISTO MORE?

Zaredala su se zatvaranja plaža zbog onečišćenog mora: Evo što čeka Bačvice

Prvo je analiza pokazala da je more onečišćeno na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj. Nekoliko dana poslije podignuta je crvena zastava pred dubrovačkim hotelom Rixos Libertas.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo interveniraju kod svakog onečišćenja.  Ali plaže se u Hrvatskoj kontroliraju tijekom cijele godine. Ukupno ih ima 1007.  Svakih 14 dana, ukupno 10 puta u sezoni kupanja na svakoj od njih  provjeravaju čistoću mora. S Brunom odlazimo na jednu od šest točaka na splitskim Bačvicama.

“Boca od mikrobiologije se stavi na štap koji je otprilike metar od kraja i na 30 centimetara dubine se zagrabi”, govori Bruno Žeravica, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Kupače pomalo brine prljavština koju vide u moru, htjeli bi rezultate saznati odmah.

“Ujutro se vidi da je čisto, s popodne se zamuti, izgledajući kao juha od gljiva”, govori Vedran Smolčić iz Splita.

“Volim Bačvice, stoga sam uvijek na istom mjestu gdje mi je lijepo, ali neke dane je čisto, a danas i jučer je bilo prljavo kao i svaki dan popodne. Nisam razmišljala od kuda je, da li je iz broda ili od nekuda drugdje”, kaže Marica Belić iz Zagreba.

Popodne je prljavije zbog vjetra

Zašto je prljavije popodne, stručnjacima je vrlo logično.

“Navečer se ljeti pojavljuje vjetar koji puše sa kopna, tjerajući more prema van, a popodne, vjetar ide prema obali gdje tjera sve s površine na obalu”, govori Slaven Jozić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Vidljiva prljavština može, ali ne mora nužno značiti da more nije dobro za kupanje. Osnovni kriterij za procjenu kakvoće mora za kupanje isključivo je mikrobiološki. Bruninu bočicu uzetu sa Bačvica ispitat će djelatnici u laboratoriju.

“Što je veći broj kupača, veći je i pritisak ne samo na plažu, nego i na kompletnu infrastrukturu područja. Ono o čemu govorimo kada spominjemo o kakvoći mora za kupanje zapravo je praćenje fekalnog onečišćenja kao što su Escherichia coli i enterokoki”, kaže Tatjana Puljak, NZJZ Splitko-dalmatinske županije.

Ovisno o količini pronađenih bakterija more može biti izvrsno, dobro zadovoljavajuće ili crveno

Ovisno o količini pronađenih bakterija more može biti izvrsno, dobro zadovoljavajuće ili crveno – more u kojem kupanje više nije preporučljivo jer je bakterija u njemu na pretek.

“Filter je dovoljno velik da propusti vodu, a zadrži mikroorganizme nakon čega ćemo staviti na mikrobiološku podlogu i narast će nam samo one bakterije koje tražimo”, objašnjava Mirna Mamić, NZJZ Splitsko-dalmatinska županija.

Ima li na Bačvicama escherichije coli, znat će se nakon 24 sata,a eneterokoka nakon 48 sati.

“Salmonela, šigela, kampilobakterije i virusi svi dolaze iz crijeva toplokrvnih životinja i ljudi te se sve mogu naći u moru ako imaju put. Ne rade se drugi mikroorganizmi jer svi ti patogeni mikroorganizmi – procedura njihovog dokazivanja i trajanja je vrlo kompleksna, skupa i dugo traje. Zato su odabrani ovi indikatori escherchia i enterokoki koji dolaze iz istih izvora i koji dokazuju da ako imate onečišćenje postoji mogućnost da u okoliš dođu i ovi patogeni mikroorganizmi”, govori Slaven.

Rijekama, kanalizacijom, ispuštanjem s brodova – razni su načini kako bakterije mogu doći u more. Na splitskom području najproblematičniji je Kaštelanski zaljev. U posljednjem, četvrtom ovosezonskom mjerenju obavljenom početkom srpnja, more u Kaštel Sućurcu bilo  je  tek zadovoljavajuće kvalitete. Ovdje je ispust, stotinjak metara dalje mještani kupači, na Gojači.

“Inače je zovu govnjača, pa nije ni čudo. Do sad je bilo više tih odvodnih cijevi, a sada je samo jedna vidljiva – čini mi se da ide sav izmet ovdje”, govori Štefica iz Kaštel Sućurca.

“Ako netko ne vidi, neka samo dođe navečer oko sedam kada sve ispliva. Ne može se ni sjediti koliko smrdi, zato što nije sistem gotov – mislim da će tamo oko 3000 biti gotovo”, govori Marko Bilić iz Kaštel Sućurca.

Premda je godišnja ocjena ove plaži lani bila crvena, i to zbog čestih variranja od izvrsne do zadovoljavajuće, kupače to pretjerano ne zabrinjava. I ovdje smo uzeli uzorak. nakon dva dana –   dobili smo rezultate.

More je sedam dana nakon zadovoljavajuće ocjene, popravilo svoju  kvalitetu.

“Napravili smo i potvrdni test – u moru na Gojači bilo je prisutno toliko crijevnih enetrokoka, dok na Bačvicama nije bilo niti jednog. Prema dobivenim rezultatima oba uzorka su izvrsne kakvoće”, govori Tatjana Puljak.

Temperatura jako negativno utječe na preživljavanje mikroorganizama

Rezultat se na moru brzo mijenja.

“Ljudi obično misle da što je veća temperatura da je veća i vjerojatnost infekcije, a upravo je obrnuto. Temperatura jako negativno utječe na preživljavanje tih mikroorganizama jer im to nije prirodni okoliš.  Kada dođu u more prvo što dožive je stres. Što je temperatura viša, jače je UV zračenje i stres je jači, a njihovo preživljavanje kraće”, govori Slaven Jozić.

Rezultati kakvoće mora sa svih kontroliranih plaža u Hrvatskoj redovito se unose u sustav i dostupan je javnosti. U svakom trenutku kupači mogu vidjeti kupaju li se u čistom ili prljavom moru.

Komentiraj