prosvjed 31. kolovoza

Zašto su se stanovnici Bačvica odlučili “probuditi” tek dva mjeseca nakon uvođenja nove prometne regulacije kroz Trajektnu luku?

Dva mjeseca od početka nove prometne regulacije kroz Trajektnu luku, stanari Bačvica su se napokon probudili.

Nije ih takla niti jedna od više stotina galerija koje su ukazivale na gužve na tom prostoru, niti zastoji i nervoza ne samo građana nego i turista, nije ih dodirnuo niti jedna napisan novinarski članak, ali ni najave gradske uprave još prije davnih dva mjeseca kako bi im ovo trebalo biti stalno rješenje.

Nisu nikada prolazili preko Jadranskog mosta, niti su shvatili da će im se autobusi parkirati direktno ispred prozora, unatoč naporima medija nisu vidjeli niti jedan plan i program gradske vlasti. Sigurni smo da je to razlog zašto su se nakon dva mjeseca napokon probudili i najavili nam da će nam idući vikend dodatno zagorčati život. Naravno čekali su da se sezona ipak malo smiri jer skoro svaka kuća u tom dijelu grada ima ploču s brojem zvjezdica, nitko neće sam sebi potpinjati nogu.

Valjda su zato prosvjed najavili 31. kolovoza u 10:30 sati kada će blokirati promet tako da će veći broj građana prelaziti cestu na pješačkom prijelazu u Jadranskoj ulici.

“Povećana buka, štetne emisije plinova i enormna količina prometa kroz cijeli dan, sedam dana u tjednu, dovodi sigurnost nas i naše djece u pitanje te nam drastično smanjuje kvalitetu života u inače mirnom kvartu”, objašnjava predsjednik GK Bačvice Tomislav Zaninović i dodaje da zbog učestalih zastoja i velike količine prometa na križanju Trga Mihovila Pavlinovića i Biankinijeve, gdje nema semafora i zbog slabe vidljivosti nadolazećih vozila iz trajektne luke, ugrožena je i sigurnost na tisuće građana i gostiju koji u ljetnim danima posjećuju kupalište Bačvice.

Dodatan nered kažu stanari Bačvica stvaraju im i privatni autobusni prijevoznici Novom prometnom regulacijom preko Biankinijeve i Pojišanske dnevno prolazi 28 gradskih i prigradskih linija, što je broj polazaka autobusa koji prođu ovom rutom povećalo sa 160 na 509.

Sve to mi ostali stanovnici grada znamo već mjesecima, ali tko smo mi da sudimo kada je vrijeme za građanski neposluh, važno da je napokon stigao.

Jasno je ipak kako je on tek formalan jer se njime neće ništa puno promijeniti, naime druge rute nema, osim ako opet na površinu ne izroni tunel “Toć” kao trajno rješenje ovog problema, a koji će vidjeti neke druge generacije.

Naravno sada očekujemo građane Bačvica da se osvrnu i na druge probleme u svom kvartu, pa kad im poduzetnik postavi baštu na šetnjicu na Preradovićevo šetalište, od Jadranskog mosta do Žbirca, da jednako tako dignu glas. To bi se onda mogao nazvati pravi građanski aktivizam.

Komentiraj