stigla nova pošiljka

Zbog sve češćih napada novi autobusi splitskog Prometa imat će kamere i antivandal kabine

Split će do idućeg blagdana Svetog Duje dobiti ukupno 52 nova gradska autobusa. Vrijedni su 110 milijuna kuna, od čega je 105 milijuna bespovratno. Prva pošiljka od 14 autobusa već je u garažama, slijedi tehnički pregled i registracija, a potom ih čeka i prva vožnja, pišu Vijesti.hr.

Za svaki novi autobus, jedan stari mora biti uništen, a trenutno se uništavaju oni izvan uporabe, no kroz mjesec dana krenut će uništavanje i onih koji i danas prevoze Splićane. Cilj projekta je da se stari autobusi zamjenjuju sa novima. Znači, isti broj novih koji se nabavi, u istom broju se mora rashodovat starih. Vozila se moraju uništiti, baciti u otpad.

Prva pošiljka stigla

Prva pošiljka od 14 novih autobusa je stigla, krajem kolovoza stiže ih još 20, pa iduće godine još 18. Ukupno 52 nova vozila! Time će se starost voznog parka s 14 godina, smanjiti na sedam.

“Trenutno stanje nije dobro, a koliko vidim bit će puno bolje. Samo, na žalost s tim se puno kasni, to je po meni trebalo prije napraviti. Ovo što smo dobili iz Europskih fondova je super”, kazao je Živko Petričević, voditelj stanice za ispravnost vozila.

Najbolja marka je nova marka, kažu vozači koji s nestrpljenjem čekaju na prvu vožnju.

“Za Promet je velika stvar zato što nemamo dovoljno vozila, a sve šta je bilo to je dotrajalo i sad kad se zamijenilo sa novim vozilima. Mislim da će to poboljšat stanje i putnicima i nama”, rekao je vozač autobusa Vjeko Purko.

Autobusi pod videonadzorom

Zbog sve češćih napada na vozače novi će autobusi od travnja dobiti i kamere.

“U odnosu na stare su niskopodni, niskoulazni, imaju rampu za pristup invalidnim osobama, prostor za smještaj invalidskih kolica i dječjih kolica, mame sa bebama, klimatizirani, svi imaju antivandal kabine”, pojašnjava Ante Zovko, pomoćnik direktora Prometa.

Znače li novi autobusi i novu, odnosno višu cijenu karte, iz Prometa nisu željeli komentirati. No, s druge strane Splićani kažu kako trenutni vozni park nije niti malo reprezentativan. Svi zajedno na gradske ulice krenut će početkom rujna, nakon obavljenog tehničkog pregleda i registracije.

Napad na vozača

Splitskim vozačima autobusa nije lako. Danas svi pričaju o vozaču koji nije htio krenuti dok se netko ne ustane trudnici, a jučer je jedan završio u bolnici jer je putnika tražio kartu.

Hrvoje Mlikota iz Sindikata vozača i prometnih radnika u Prometu za RTL je kazao kako je napadnuti vozač pod vidnim stresom.

“Nikada nije lako pretrpjeti takav oblik fizičkog, ali ni verbalnog nasilja. Ono što je nužno je da trebamo ići prema izmjenama Kaznenog zakona. Mi smo već pisali Vladi, a prije 10-ak dana smo dobili podršku i dogradonačelnika Splita Nina Vele koji je rekao da će podržati naš zahtjev i s političke i osobne strane”, kazao je Mlikota.

Osvrnuo se na nedavni događaj iz Belgije gdje je napadač na autobus osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog gađanja vozila u pokretu.

“Hrvatska treba težiti onome što imaju razvijene zemlje”, zaključio je Mlikota gostujući u emisiji RTL Danas.

Komentiraj