pridružite se

Znanje je mRAK i može spriječiti rak: U subotu se na Rivi održava javno zdravstvena kampanja “Budi mRAK!”

Ove subote na splitskoj rivi od 10 sati do 13 sati podržite javno zdravstvenu kampanju “Budi mRAK!” koju je pokrenula Međunarodna udruga studenta medicine Hrvatska CroMSIC, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

“Udruga CroMSIC već duži niz godina provodi javnozdravstveno- edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila. U okviru tog projekta, nastala je ovogodišnja kampanja ‘Budi mRAK!’, gdje smo naglasak stavili na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom.

Naime, više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući. Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu, jedinom takvom u svijetu. Naime, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine.

Zbog toga smo odlučili pokrenuti kampanju, koju provodimo po cijeloj Hrvatskoj, na način da kroz zabavne i interaktivne radionice educiramo mlade o preventivnim mjerama 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV. Do sada smo educirali preko 3500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada”, stoji u priopćenju udruge.

Pridružite se i vi ovoj akciji u Splitu, na Rivi, 16.11.2019., od 10 do 13 sati. U slučaju lošeg vremena sve se seli u prostore Antik bara na splitskoj rivi od 11 sati do 12.30 sati.

“U tom terminu građanima Splita bit će predstavljena sama kampanja, dijelit će se informativni letci, a gosti će biti mnogi stručnjaci iz Splita i Zagreba, kao i mnogi iz javnog života, koji će ujedno postati i ambasadori kampanje. Bila bi nam velika čast i posebno zadovoljstvo kada biste podržali ovu kampanju svojim dolaskom i time doprinijeli ovom hvalevrijednom projektu. Na taj ćete način poslati snažnu poruku široj javnosti o važnosti brige i odgovornosti za vlastito zdravlje”, pozivaju organizatori.

Kampanja “Budi mRAK” provodi se na društvenim mrežama, putem Budi MRAK Facebook i Instagram stranice, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske.

“Za nas, znanje je mRAK i može spriječiti rak!”, poručuju iz udruge.

 

Komentiraj