32 predavanja

“Znanjem do prava”: Projekt za educiranje učitelja i nastavnika koji kreće iz Splita

Sindikat učitelja i nastavnika Preporod odlučio je educirati svoje članove o radnom pravu. Novac za projekt “Znanjem do prava” s čak 32 predavanja osigurali su putem europskih fondova i tako pokazali da se i to može.

Pridružili su im se kao partneri Pravni fakultet u Splitu, Udruga ravnatelja osnovnih škola, Međimurska županija i Sindikat mirovinskog osiguranja.

“Predavanja kreću iz Splita, a u idućih jedanaest mjeseci u planu nam je proći 16 postaja, gdje će više od 600 naših povjerenika, naših članova obučiti se u različitim područjima, od vođenja sindikalnih podružnica, preko tema vezanih uz radno pravo, zatim zaštite na radu, kao i financiranje u školskim ustanovama. Upravo znanje i osposobljenost je ono što člana razlikuje od onog tko se nije imao priliku osposobiti. Sigurni smo da će u budućnosti sindikati sve više svoje energije morati trošiti i na ovakve aktivnosti.”, kaže predsjednik sindikata Željko Stipić.

U cijelu priču uključio se i Zavod za mirovinsko osiguranje, kako bi polaznike ovih predavanja podučili kako u mirovinu sa što manje stresa upoznavajući ih s novim zakonskim odredbama..

“Možete bez stresa u mirovinu, upucate se u politiku i dođete do Sabora, to je prvi način, ili da uz ljubav imate i drugih motiva za stupanje u brak, ili da se bavite poslovima koji donose puno novaca pa ćete u mirovinu bez stresa”, poručuje Višnja Stanišić predsjednica radničkog sindikata u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Uz edukativni dio ovaj projekt ima i istraživački segment koji će provoditi Pravni fakultet, a polaznicima će objasniti kako prepoznati radno pravo, a među temama naći će se pravo na štrajk, te će govoriti o diskriminaciji i mobbingu koje su česta pojava u školstvu.

“Vrlo često ne samo u sferi prosvjete, ali i u drugim djelatnostima nailazimo na mobbing , ali radnici ne znaju svoja prava ili se boje za svoje radno mjesto pa to zanemaruju. Isto tako nezadovoljni su svojim pravima, a i ne znaju u kojoj situaciji se može pokretati štraj. Zakon o radu nije loše konstruiran, ali papir trpi svašta, jedno je u praksi, a drugo u zakonu.U čemu su problemi, da li je stvar inspekcije rada ili straha radnika za prijavom određenih kršenja to je pitanje za istraživanje. Ali mislim da svi manje više znamo odgovor”, kaže izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Adrijana Bilić.

Učitelji, profesori i ravnatelji tako će se obrazovati kroz tri modula, prvi se odnosi na prava iz radnog odnosa, pitanja zapošljavanja, kao i prestanka radnog odnosa. Drugi modul se odnosi na zaštitu na radu, gdje su povjerenici, ali i članovi sindikata posebno izloženi mnogim kušnjama i treći modul financiranja u školskim ustanovama.

“Cilj projekta je jačanje socijalnog dijaloga, ali i jačanje povjerenika i naših, ali i članova naših partnera. Mislimo da ne samo da su radnici u ovoj državi slabo informirani o svojim radnim pravima, nego i učenici i maturanti koji će danas sutra biti dio tržišta rada”, kaže Sebastijan Troskot voditelj projekta.

Ovakva edukacija važna je i za ravnatelje, koji bi trebali na suparničkim stranama, ali ovdje ih zapravo nema, jer su svi ravnatelji proizišli iz kolektiva, a tamo će se jednog dana i vratiti, kaže nam Đuro Baloević ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać u Solinu i predsjednik županijskog ogranka Udruge ravnatelja osnovnih škola.

“Cilj bi trebao biti zajednički, socijalni dijalog da, maksimalna zakonitost u ponašanju, jer je to jedini način da se ta naša, naizgled suprotstavljena funkcija, provodi na jedan korektan i pošten način”

Komentiraj