liberalizacija

Hrvati u niskom startu čekaju otvaranje novog tržišta rada: “Blizu je, očekuje se velika navala”

Od početka srpnja iduće godine radnici će se puno lakše zaposliti u Austriji. Naime, tada će se to tržište rada itekako liberalizirati pa će zapošljavanje u njihovim tvrtkama biti jednostavnije, bez silne papirologije koja je danas potrebna, a o radnim dozvolama za određene poslove da i ne govorimo.

Doduše, mnogi su hrvatski radnici u turizmu i ugostiteljstvu tamo već odavno našli svoje zaposlenje i nije im bio problem naći radno mjesto jer je ta struka, kao i u Hrvatskoj, tražena. A u tom slučaju u Austriji ipak vrijede neka druga pravila, piše Novac.

Marie Škof iz odvjetničkog ureda Grilc Vouk Škof koji ima sjedište u Klagenfurtu rekla je da će liberalizacija tržišta Austrije uvelike biti od pomoći ne samo radnicima, nego i poduzetnicima koji tamo žele poslati svoje radnike da odrađuju poslove na određenim projektima koje su njihove tvrtke ugovorile s austrijskima.

Austrijanci spremni za navalu Hrvata

Danas je radnu dozvolu praktički nemoguće dobiti. Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

“Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene. A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da si nađu poslodavca”, rekla je Škof

Na pitanje što Austrija očekuje već iduće godine, budući da dio hrvatskih državljana jedva priželjkuje i da se otvori i to tržište rada, tim više što je blizu Hrvatske, odvjetnica Škof odgovara da se očekuje velika navala.

“Austrija to očekuje, ali hrvatski radnici imat će i priliku da rade za hrvatske tvrtke u Austriji bez da traže austrijskog poslodavca, što znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima nego da će moći u Austriji biti samo na privremenom radu”, objašnjava odvjetnica.

Komentiraj