Adventizacija: Split ili Zagreb uz kuhano vino i kobasice

Po nekima najljepši period u godini, Advent, ni ovaj put nije razočarao. Tek nekoliko godina unazad trend božićnih sajmova došao je i u Lijepu našu. Nije da nije postojao, ali tek je nedavno brendiran i kao takav postao it mjesto za pojavljivanje.

tomislavac

Hashtag #AdventUZagrebu okupirao je društvene mreže, a ništa značajno manje ne spominju se #Kućice. Kao da smo svi pomalo omamljeni božićnim čarima, pa je adventiranje po hrvatskim gradovima polako ali sigurno postalo dio predblagdanske tradicije.

pjaca

Gotovo da nema Splićana koji nije obavio đir po “Kućicama” na Rivi. Dapače, svaku večer tamo se organiziraju prijateljska druženja uz kuhano vino, pjesmu, fritule i koju kobasicu. Advent u Splitu također nudi i zabavni park za velike i male, velik izbor rakija i božićne spize, ali i kulisu okićene rive s morem u pozadini od koje zastaje dah. Iako skrivena, Pjaca je također u blagdanskom ruhu i niti malo ne zaostaje, a Prokurative same po sebi krasne, ovako u božićnom odijelu pravi su mamac za posjetitelje.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Na sjeveru zemlje – sličan prizor.  Blistave lampice, borovi i pravi pravcati djed Božićnjak u kočiji. Nije niti čudo da je Zagreb već drugu godinu za redom na samom vrhu europskih adventskih destinacija. U šarolikoj ponudi rakija, vina, kobasica, kotlovina, fritula, palačinki pronašlo se još nešto zanimljivo.

clipboard01

Pa tko bi odolio vrućoj sarmici na -4 Celzijevaca ? Da, upravo tako.  Oni koji se u Zagrebu ne zabundaju kako treba, morat će popiti itekako puno vina da bi se ugrijali…Ili se okušati u klizanju. Studenti i umirovljenici tako za 10 kuna mogu pokazati svoje umijeće klizanja, dok svi ostali plaćaju po 15 kuna. Iako popularniji, Advent u Zagrebu cjenovno je jeftiniji od Splita. Tako kuhano vino i vruću čokoladu na zagrebačkim kućicama možemo popiti i po osam kuna, dok u Splitu ispod 10, 12 kuna teško da ćemo fritule pojesti.

Zagreb je nesumnjivo predivan u ovo doba godine. No, da ne bi ispalo kako se u Dalmaciji samo Splitom dičimo, valja spomenuti kako su se Solin i Kaštela također potrudili i organizirali vlastiti božićni sajam. U Solinu se također mogu pronaći popularne „kućice“ sa svakakvim čičkarijama, dobra glazba u pozadini i puno tople božićne atmosfere.

A najveće iznenađenje je svakako Advent u splitskom Kampusu. Prostor između restorana, doma i fakulteta okićen je kako i priliči u ovo doba godine, a nisu ih ni kućice s božićnim sadržajem zaobišle. No, bez obzira na Advent, u Kampusu dobre atmosfere ionako nikada nije nedostajalo!

zrinjevac

Komentiraj