PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Čeka nas tjedan dana proljetnog vremena: No, za one koji priželjkuju “bijeli Božić” – nije sve izgubljeno

Devet dana je do Božića, a sedam od njih obilježit će južina i iznadprosječne temperature za ovaj dio godine.

Očekuje nas dakle barem tjedan dana pravog proljetnog vremena. Jugozapadnjak, takozvani snjegožder, otopio je jučer gotovo sav snježni pokrivač u nižem gorju, a u kombinaciji s kišom u drugom dijelu tjedna, sasvim će otopiti snijeg na Velebitu, pišu Vijesti.hr.

Vjerojatno se i vama čini da ni ove godine ništa od pravog zimsko-snježnog božićnog ugođaja. No, nije sve izgubljeno. Postoji vjerojatnost da će se krajem mjeseca vratiti temperature primjerene ovom dijelu godine, a hoće li dovoljno zahladnjeti da bi mogao pasti i snijeg, najbolje je pričekati još nekoliko dana.

Do četvrtka će na kopnu vrijeme biti slično današnjem, na istoku pretežno sunčano, u zapadnijim predjelima nešto oblačnije, ali suho. Samo će u Gorskom kotaru i zaobalju tamnih oblaka biti više, pa je izgledna povremena i slaba kiša. Jutra neće biti hladna kao proteklog tjedna.

Dijelovi Like, Gorskog kotara i unutrašnjosti Dalmacije bi iduća dva dana zbog izraženijeg jugozapadnjaka mogla imati i do 3°C toplija jutra od nizina. Popodne će u većini predjela ugrijati do 15 °C, dok u nekim dijelovima središnje Hrvatske i Međimurja može biti i koji stupanj više. Jugozapadnjak, koji u višim predjelima nerijetko može biti i jak, u četvrtak će oslabjeti.

Naime, u četvrtak stiže nešto obilnija i jača kiša u gorje i zaobalje. Padat će od jutra, a malo se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj, čini se u drugom dijelu dana. Uz to, zahladit će nekoliko stupnjeva, ali i dalje će biti iznadprosječno toplo. Nakon kratkotrajne stabilizacije u petak, za vikend je izgledno novo jače pogoršanje.

Na moru će iduća dva dana najviša temperatura biti oko 18 °C, na krajnjem jugu i južnodalmatinskim otocima i koji stupanj više. Na prvi pogled, čini se ugodno i toplo, no uz jako jugo, bit će prilično neugodno, osobito u Dalmaciji i otocima na otvorenom moru gdje će udarati brzinom do 90 km/h.

Jutra će ostati svježa, oko 13 °C. Kiša će do sredine tjedna najčešća biti opet oko Rijeke i pod Velebitom, tek rijetko može pasti poneka kap i na jugu Dalmacije. U četvrtak stiže prvo ovotjedno jače pogoršanje. Kiša će biti česta, prema sredini dana sve jača uz grmljavinu pa će i temperatura biti nešto niža nego prethodnih dana.

Gotovo da i neće biti mjesta u kojem neće pasti barem poneka litra, no najobilnija se očekuje oko Splita i Dubrovnika. Jugo će oslabjeti, a na sjevernom Jadranu nakratko okrenuti i na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Drugo jače grmljavinsko nevrijeme stiže za vikend. Ponovno će zapuhati jugo, jače nego početkom tjedna, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj