OGLAS

papreni iznosi / Cijene najviše skočile u Splitu: Stanovi skuplji od kuća, jeftiniji samo u jednom gradu

Image
Foto: Ilustracija/Duško Marušić/Pixsell

Razlika u cijenama posebno je izražena u Opatiji gdje se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 3147 eura

17.12.2019.
13:34
Ilustracija/Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo

Porastom cijena stanova, u brojnim je gradovima porasla potražnja za kućama, pa su tako porasle i njihove cijene. Najveći godišnji rast vrijednosti kuća, 9,5 posto, u studenom je zabilježen u Splitu, dok je najveće poskupljenje stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježeno u Umagu i iznosi 8,8 posto.

Kupnja stana najčešće zahtijeva veće financijske napore nego kupnja kuće jednake kvadrature s uključenom okućnicom, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom mjeseca studenog razlika u njihovim oglašavanim cijenama u prosjeku iznosila 21,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika u cijenama posebno je izražena u Opatiji gdje se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 3147 eura, a za kuće 910 eura manje. Vrijednosti tamošnjih kuća na godišnjoj su razini porasle tek za 0,9 posto, a cijene stanova za 6,8 posto.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su stanovima u Zagrebu, za čije se kvadrate u prosjeku tražilo 2063 eura, cijene porasle za 8,3 posto, a cijene kuća za 6,2 posto. Razlika u cijenama njihovih kvadrata tijekom studenog je iznosila 724 eura, odnosno 35 posto. U jednakom su se postotku razlikovale i cijene u Varaždinu. Za kvadrat tamošnjih stanova tražilo se 1160 eura, a za kuće 412 eura manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika razlika od čak 43,3 posto zabilježena je u Bjelovaru, gdje su stanovi oglašavani po cijeni od 756 eura po kvadratu, a kuće 327 eura jeftinije.

Među najtraženijim gradovima za kupnju kuće ili stana na oglasniku Crozilla.com u studenom se našao i Osijek. Razlika od 37,2 posto zabilježena je u Osijeku u kojem su stanovi oglašavani po prosječnoj cijeni od 967 eura, dok se za kvadratni metar kuće tražilo 360 eura manje. Najniže cijene tamošnjih kvadrata na oglasniku Crozilla.com trenutno imaju stari dvorišni stanovi, koji su bez obzira na lokaciju oglašavani već od tristotinjak eura po kvadratu na više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom Brodu kuće su bile tek 98 eura po kvadratu jeftinije od stanova, a tražena cijena stana u prosjeku je iznosila 773 eura.

U najskupljem gradu, Dubrovniku, za kvadratni metar stana u prosjeku se tražilo 3650 eura, a za kuće tek 23 eura manje. Uz Dubrovnik i Opatiju, među skupljima je i dalje Split s cijenom stana od 2915 eura po kvadratu i 269 eura jeftinijim kućama.
Cijene kvadrata zadarskih stanova oglašavanih putem Crozilla.com, u prosjeku su iznosile 2266 eura, dok su kuće bile 621 euro jeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senjskim je stanovima prosječna cijena oglašavana po 1487 eura po metru kvadratnom, dok su vrijednosti tamošnjih kuća bile niže za 225 eura.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com stanovi su u studenom bili jeftiniji od kuća tek u Poreču u kojem je razlika iznosila samo 16 eura, a za kvadratni se metar stana u prosjeku tražilo tek 2003 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo