nema ponude

Cijene stanova u Splitu vrtoglavo rastu, u budućnosti će biti još i gore

Već tri i pol godine zaredom cijene nekretnina rastu.

Dijelom zbog stranaca koji kupuju kuće i stanove, dijelom zbog subvencioniranja kredita za mlade, dijelom zbog manjka građevinskih radnika. Koji god razlog bio – za kvadrat stana u Splitu treba vam gotovo 2900 eura – za stan u Zagrebu 2100, a stan u Dubrovniku možete zaboraviti jer četvorni metar košta 3300 eura.

Luksuzni kvadrat u Zagrebu – 3000 eura, u Splitu do 5000 eura, a u Dubrovniku do vrtoglavih 12 tisuća eura. Iako je riječ o doista najskupljim kvadratima, ni oni “normalni” nisu baš jeftini.

Iz godine u godinu sve veće

Zna to dobro Jure koji mjesecima traži stan u Zagrebu, a cijene mu se čine sve više.

GALERIJA: Evo kako se kreću cijene nekretnina po splitskim kvartovima

“Nekakvih 20 posto sigurno. U godinu, godinu i pol dana, 20 posto sigurno, evo primjera radi, nešto što je prije godinu dana išlo za 100 tisuća eura sad ide i za više od 120 tisuća eura i to je dvadeset posto, ako ne i više, govori za RTL Direkt Jure koji pokušava kupiti stan u Zagrebu.

Isti dojam ima i Ana iz Splita, koja kaže, cijene su nerealne.

“Neki kvartovi su napuhani, kao elitni, ali isto tako od tih elitnih kvartova nedostaje infrasruktura, nedostaju vrtići, škole i štošta”, kaže nam Ana Dulčić iz Splita.

No tek se u Dubrovniku teško diše. Vila u državnom vlasništvu ruševna je i izvana i iznutra, no sama pozicija vrijedi toliko da najam za nju košta milijun eura godišnje.

“Špekulativno, s obzirom da nema u Dubrovniku toliko nekretnina da bi se mogla definirati točna cijena, špekulativno su cijene između šest i sedam tisuća eura”, govori Frano Bezić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Cijene izvan kontrole

U posljednjih godinu dana cijena prosječnog kvadrata na moru porasla je za 7,4 posto, a u Zagrebu za 11,4 posto. Tako kvadrat u Zagrebu košta 2100 eura, u Splitu 2900,
a u Dubrovniku oko 3300 eura po četvornom metru.

Razloga za rast cijena je više: uz oporavak gospodarstva i državne subvencije za prvu nekretninu koje se dodjeljuju već treću godinu u rujnu, svako područje ima svoje specifičnosti.

“Ono što je znatno utjecalo je apartmanizacija, odnosno gradnja apartmana u centru grada, a i šire, zbog pojačanog dolaska turista.. smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite, koje su sad došle na ispod tri posto, a isto tako smanjenje kamate na štednju”, govori dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Borislav Vujović.

Na obali pak nestašica apartmana i stanova određuje cijenu.

“Trenutno se možda u Splitu gradi jedno stotinjak stanova na više različitih lokacija, prema tome, ponuda je mala, a potražnja je velika za novogradnjom”, kaže nam vlasnica agencije za prodaju nekretnina Jasminka Biliškov.

Cijene su padale punih osam godina, od 2008. do 2016. kada počinju lagano rasti, no zadnjih godinu dana slažu se svi naši sugovornici – potpuno su izvan kontrole.

“Upravo zbog toga što je cijena toliko visoka, dolazi do zastoja u prodaji, jer ljudi nisu voljni da plaćaju toliko visoke cijene koju nekretnina predstavlja”, kaže Frano, također vlasnik agencije.

U Zagrebu se u ovom trenutku gradi oko 2000 stanova. Tako veliki broj novogradnje sigurno će dovesti do zaustavljanja rasta cijena.

No to se neće dogoditi bar još godinu dana, zato, ako imate stan viška u Zagrebu, savjet je prodati ga odmah, jer, kažu bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. Ili golom zidu.

Komentiraj