vremenska prognoza

Čudan neki listopad: Ovaj će tjedan samo jedan dan biti kišni, evo i koji

U prvih sedam dana listopad je u cijeloj zemlji pokazao svoje jesenske zubiće, temperatura je posvuda bila niža od uobičajene.

Kiše je, osim u nekim dijelovima Istre, palo više od prosjeka. Imali smo već i prvi planinski snijeg i prvi prizemni mraz, no lišće se na granama još uvijek drži. I držat će se još malo jer je pred nama promjena i toplija i sušnija listopadska dekada, pišu Vijesti.hr.

Listopad je inače mjesec u kojem temperatura uobičajeno pravilno pada, od početka do kraja na moru se spusti za oko 5 Celzijevih stupnjeva, na kopnu za 7. Ove godine imat ćemo malo drugačiji scenarij, najtopliji dio mjeseca bit će njegova sredina. No, krenimo redom.

Na moru će jutro biti neugodno, i to zbog bure koja će upravo tijekom noći biti na vrhuncu. Udari vjetra dosezat će pod Velebitom i do 120 kilometara na sat pa se svakako informirajte o prometnim ograničenjima ako se idućih sati spremate na put.

Temperatura se još neće odveć sniziti, najniža od 10 do 14 °C, ali će se uz vjetar činiti jednako hladno kao u unutrašnjosti, kao da je jedva iznad nule. Prijepodne već slabljenje bure i danju znatno ugodnije. Dnevni maksimumi slični kao temperatura mora, od 20 do 22 stupnja.

U srijedu će prolazno zapuhati umjereno jako jugo, a u četvrtak i prvom dijelu petka očekuju se i prolazne nevere. Neće ih biti mnogo, neki će dijelovi obale ostati suhi, a ni osvježenje ovdje neće biti osobito jako. Vikend ponovno lijep, no more će se s ovom burom još malo ohladiti i, unatoč najavama lijepog jesenskog vremena, kupanje u moru više neće biti baš privlačno, pišu Vijesti.hr.

Komentiraj