borba za pitku vodu

Desalinizacija nedovoljna za rješavanje krize pitke vode

Desalinizacija morske vode opcija je koja bi mogla uskoro postati stvarnost, ali ona ipak sama za sebe ne može riješiti svjetsku krizu s pitkom vodom, ocijenio je Peter Thomson, posebni izaslanik UN-a za oceane na Forumu o vodi u Brasiliji.

“Rješenja, ideje, sve je tu. Sada se treba utvrditi što je financijski održivo i što je znanstveno održivo. Ali postoje rješenja za gotovo sve probleme koji se pojavljuju”, kazao je Thomson.

Govoreći u srijedu na Međunarodnom forumu o vodi koji se ovaj tjedan održava u Brasiliji, on je ipak ocijenio da bi se te različite opcije trebale integrirati u šire rješenje te da bi trebalo najprije zaustaviti klimatsko zagrijavanje.

Ali i “odsoljavanje vode predstavlja problem. Što učiniti s talogom slane otopine koji se dobiva tijekom tog procesa”, upitao se.

Taj je stručnjak rekao da slane vode mora i oceana moraju biti u dobrom stanju kako bi se njima pokušao riješiti nedostatak pitke vode, što je problem koji bi do 2050. mogao pogoditi 5,7 milijardi ljudi, kao što stoji u UN-ovom izvješću objavljenom u ponedjeljak.

“Doveli smo mora u veliku opasnost”, rekao je, govoreći o prekomjernom izlovu ribe, zagađenju plastikom, zagrijavanju voda i talogu od krema za sunčanje koji pada na dno.

“Staklenički plinovi griju oceane i podižu njihovu razinu. Osim toga, lišavaju ih kisika, čime život u moru čine težim”.

Thomson je ipak optimist: “Kada mi kažu da će se sljedeći rat voditi zbog vode, ja im kažem ‘to su gluposti’. Vode na planetu ima u ozbilju”.

Komentiraj