Danas je vrhunac toplinskog vala, bit će pakleno i narednih dana

  • Ljeto stiže za tjedan dana, no toplinski val čiji se vrhunac očekuje upravo danas i sutra itekako podsjeća na toplinske valove iz vrhunca ljeta.

“Ovo bi bile iznadprosječne temperature čak i za srpanj, naš najtopliji mjesec, a kamoli za lipanj. Jučer su temperature išle do 35 stupnjeva što je za desetak stupnjeva toplije nego jučer, a sutra će biti još koji stupanj više. Vrhunac je to ovog toplinskog vala i ujedno najtopliji dan u ovom dijelu godine”, najavljuje RTL-ov meteorolog Nikola Vikić Topić.

Njegovu prognozu potvrđuje i meteoalarm koji je danas upaljen za cijelu zemlju. Za središnju Hrvatsku, Istru i Primorje zbog ekstremnih je vrućina upaljen narančasti alarm, a za ostatak Hrvatske žuti. Upozorava se da nas čekaju i topla noć i vrlo vruć dan te da je zbog vrućine i visokih temperatura moguća pojava zdravstvenog rizika kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Nikola Vikić Topić u svojoj prognozi otkriva što nas čeka do kraja vikenda, a onda i sljedećeg tjedna.

U subotu i nedjelju jako vruće i sparno

Iako će tlak zraka padati, još uvijek ostaje stabilno uz obilje sunca što će pridonijeti daljnjem rastu temperatura. Ciklona koja nam se približava malo će zapeti na Alpama pa će doći do nas tek u nedjelju navečer. Subota će početi sunčano, uz malo više oblaka nego danas, ali i višu temperaturu. Na kopnu će ona ujutro biti između 16 i 19 stupnjeva, a na Jadranu 22 do 24. Vjetar će biti slab, na Sjevernom Jadranu malo bure, a u Dalmaciji juga. I poslijepodne će u središnjoj hrvatskoj biti sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Postoji mala mogućnost za kratak pljusak, posebno oko Karlovca. Temperatura će biti od 33 do 36 stupnjeva. Uz to, ponovno će biti malo više sparno.

U Dalmaciji će poslijepodne biti sunčano uz malu, a u unutrašnjosti i umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren maestral, a temperatura će biti od 32 do 35 stupnjeva.

U ponedjeljak i utorak će biti malo svježije i ugodnije, s temperaturama do 27 stupnjeva, povremeno uz još malo kiše.

Od srijede nas ponovno čekaju vrućine. Na Jadranu i dalje ostaje sunčano i vruće. U ponedjeljak će prolazno zapuhati bura, jača na sjeveru. Temperatura će se sniziti tek za pokoji stupanj, no bura će more ohladiti na nekoliko dana.

Kako se zaštititi od toplinskog udara

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) u preporukama za javnost za zaštitu od vrućine ističe da se treba kloniti vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom od 10 do 17 sati i skloniti se u najhladniju prostoriju stana ili kuće.

Sobnu temperaturu idealno je držati ispod 32°C danju, navlačenjem zastora, zatvaranjem prozora, roleta, električnih uređaja te paljenjem uređaja za rashlađivanje i vješanjem mokrih ručnika, te ispod 24 stupnja noću, kada se mogu otvoriti prozori kako bi se rashladio dom.

Ako se dom ne može održati hladnim, treba provesti dva-tri sata dnevno u hladnom prostoru, primjerice u hlađenoj javnoj zgradi.

Rashladite svoj dom:

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
  • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Konzumirati puno tekućine

Treba izbjegavati naporan fizički rad, redovito koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja te djecu i životinje nikako ne ostavljati u parkiranom vozilu bez nadzora, pa ni u hladu. Preporučuje se redovito konzumiranje tekućine, čak i ako se ne osjeća žeđ, kao i izbjegavanje alkohola te napitka s previše kofeina i šećera.

Treba jesti češće male obroke i to lako probavljivu hranu, juhe, voće i povrće te izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama, masnu i jako začinjenu hranu. Također treba nositi prozračnu i svijetlu odjeću, laganu obuću, šešir i sunčane naočale te se preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike. HZHM preporučuje i posjet obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami jer bi osjetljive osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Simptomi sunčanice

Znakovi toplinskog udara su glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva, poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

Unesrećenu osobu mora se zbrinuti i odmah premjestiti u hlad ili hladniji prostor, smjestiti u vodoravan položaj s podignutim nogama i kukovima, ukloniti što više vanjske odjeće, hladiti je mokrim oblozima na području vrata, pazuha i prepona, stvoriti umjetni vjetar, primjerice lepezom ili novinama te pozvati hitnu pomoć na brojeve 194 ili 112. Ako je osoba bez svijesti, a diše normalno, treba je postaviti u bočni položaj.

Komentiraj