Nesuđeni strateški partner

Debeljak i dalje ne odustaje od Uljanika: “Naša ponuda odnosi se na budućnost”

Vlada nije podržala predloženo restrukturiranje Uljanik grupe nije podržala jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci, rekao je na vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković.

“Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci”, rekao je premijer na početku današnje sjednice vlade.

Prema ponudi strateškog partnera Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

Nesuđeni strateški partner u procesu restrukturiranja Uljanik grupe Tomislav Debeljak daje naslutiti da će u nastavku procesa oko brodogradilišta u Rijeci i Puli njegova tvrtka ostati zainteresirana za neki oblik suradnje,

“Sve što smo željeli već ranije smo rekli u svojoj ponudi. Znamo što možemo i kakvu pozitivnu budućnost nudimo, to je naša ponuda, a trošak prošlosti treba rješavati onaj tko ga je i stvorio, makar i kroz stečajni postupak”, kazao je Debeljak za Tportal.

“Što se bolje i kvalitetnije riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost”, kazao je Debeljak, ne želeći iznositi dodatne stavove.

Po svemu sudeći, u idućim danima ne namjerava javno istupati na ovu temu. Odbio je konkretno komentirati stavove premijera Plenkovića iznesene na sjednici Vlade, kao i tvrdnje Slavka Linića da je “odmah bilo jasno da Debeljak ne može biti strateški partner”.

Premijer Plenković je na sjednici Vlade podsjetio da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnose na pulski Uljanik, a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik Grupu.

Po podacima koje je iznio, ukupna izloženost države prema Uljanik Grupi na dan 15. listopada prošle godine iznosila je 4,3 milijarde kuna, a kako grupa nije mogla servisirati obveze, otkazani su ugovori pa je na temelju protestiranih državnih jamstava do 11. ožujka ove godine iz državnog proračuna ukupno isplaćeno 3,1 milijardu kuna.

Ukupni dug 3. maja, zbog kojega je blokiran račun tog brodogradilišta, na današnji dan je 92,4 milijuna kuna, od čega je dug za plaće radnika 18,6 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci na kojemu je ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka te zakazano za 17. travnja.

Komentiraj