Živi bili pa vidjeli / Divjak: 'Imamo garanciju premijera da će i udžbenici izbornih predmeta biti besplatni'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

'Ne samo udžbenici za vjeronauk, već i za drugi strani jezik i informatiku tako da svi izborni predmeti budu jednako tretirani'

1.6.2019.
14:08
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u subotu je potvrdila kako je dobila garanciju od premijera Andreja Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

"Dosad smo uspjeli osigurati sredstva za udžbenike obaveznih predmeta, no sad imamo garanciju premijera da će se i za udžbenike izbornih predmeta osigurati dodatno financiranje", izjavila je Divjak komentirajući optužbe Katoličke crkve za diskriminaciju vjeronauka jer resorno ministarstvo nije planiralo da i udžbenici za izborni predmet vjeronauk od jeseni budu besplatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelujući na humanitarno-zabavnom događaju 'Hura! 2019.', Divjak je uzvratila da bi diskriminacija bila kada bi besplatni bili samo udžbenici za vjeronauk, a ne i za ostale izborne predmete. Stoga je od Ministarstva financija zatraženo da se financiraju udžbenici za sve izborne predmete s točno postavljenim kriterijima.

"Dakle, ne samo udžbenici za vjeronauk, nego i za drugi strani jezik i informatiku tako da svi izborni predmeti budu na jednak način tretirani", istaknula je Divjak i dodala da je Ministarstvo obrazovanja poslalo zahtjev Ministarstvu financija vezano uz proračunsko financiranje nabave izbornih udžbenike. Očekuje da će odgovor brzo stići je moraju imati fiskalnu podlogu za davanje naputka školama za kupnju i udžbenika iz izbornih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redu povišenje koeficijenata za plaće učitelja

S obzirom da su povoljne informacije iz Ministarstva financija vezano uz udžbenike, ministrica ističe kako je sigurna da će sada doći na red "povišenje koeficijenata za plaće učitelja kako bi oni na čijim leđima reforma ulazi u škole, osjetili barem dio financijskih pogodnosti na svojim plaćama".

Na očitovanje saborskog kluba Milana Bandića koji je zatražio povlačenje dopisa osnovnim školama o nabavi udžbenika, iz kojih su izostavljeni udžbenici vjeronauka, ili u suprotnom da ministrica podnese ostavku, Divjak odgovara da nije riječ o "pitanju svjetonazora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije pitanje svjetonazora nego je pitanje jednakog tretmana svih izbornih predmeta i pitanje financiranja. Sigurno bi bilo potpuno neodgovorno od mene da kažem da će se financirati svi  udžbenici izbornih predmeta, a da za to nemam fiskalnu podlogu", odgovorila je Divjak na optužbe Bandićeva kluba. 

Dodala je i kako gradonačelnik i njegov klub imaju pravo iznositi svoje mišljenje, no i da bi za gradonačelnika bilo dobro da "prvo iznese sve svoje iskaze na sudu vezano uz sve procese koji se protiv njega vode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je u subotu dala potporu humanitarno-zabavnom događaju 'Hura! 2019.', na kojemu se ove godine prikupljaju sredstva za nabavu specijaliziranih komunikacijskih pomagala zagrebačkom Centru za autizam.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo