prognoza željke pogačić

Dosadila vam je kiša? Smirivanje tek krajem tjedna, ali ne i stabilizacija

Za Martinje smo prigodno zbrajali litre, ali ipak litre kiše u prvom dijelu studenoga. Po našoj statistici, najviše su „popili“ gorski predjeli, više od 200 litara po četvornome metru u samo 10 dana, pišu Vijesti.hr.

To je gotovo ekstremna količina kiše jer toliko prosječno padne u cijelom ovom mjesecu. Akumulirane oborine na sjevernom Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i središnjim predjelima, iako manje, također upućuju na vrlo kišne prilike. Nažalost, ni prognoza za ovaj tjedan nije povoljnija. Moglo bi to rezultirati ekstremnim uvjetima, bujanjem rijeka, ponegdje i njihovim izlijevanjem.

Kiša će zahvatiti veći dio kopna

Novo pogoršanje stiže u utorak ujutro, prvo u unutrašnjosti Dalmacije, Istre i gorja. Do podneva će kiša zahvatiti cijelu središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku te veći dio Slavonije. Na sisačkom, plitvičkom i gospićkom području, a rano ujutro i u Zagori, očekujemo novih 30-ak litara po četvornom metru, lokalno i više. Prema večeri će kiša jenjavati, a u nizinskoj Hrvatskoj i prestati. U gorju će kiša neumorno padati gotovo cijeli dan, iako poslijepodne slabijim intenzitetom.

U srijedu ujutro stiže novi val kiše, opet istim redoslijedom i smjerom, od mora prema sjeveru i istoku. Jaka grmljavina i obilniji pljuskovi izgledni su u ponovno u dalmatinskom zaleđu i Lici, ali u prvom dijelu dana. U nizinskim predjelima će kiša biti slabija, osobito u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje može i sasvim izostati.

Uz to, u zapadnijim krajevima zapuhat će hladan sjeverac, a na istoku i umjeren do jak zapadnjak i jugozapadnjak zbog čega će u Slavoniji biti toplije nego u središnjoj Hrvatskoj. U petak nova južina i posvuda toplije.

Prave stabilizacije nema ni u drugom dijelu tjedna. Povremena kiša izgledna je uglavnom u gorju, dok bi u nizinama moglo biti i duljih sunčanih razdoblja, vjerojatnije u petak. Uz to, u petak jača južina pa bi za vikend temperatura mogla porasti i iznad 16 °C.

Smirivanje krajem tjedna, ali ne i stabilizacija

Iduća će dva dana na moru biti prilično neugodna. Računajte na ograničenja, vrlo vjerojatno i prekide u pomorskom prometu. Puhat će jako do olujna jugo, a u utorak poslijepodne i u noći na srijedu i orkansko. Udari, lokalno jači od 100 km/h, duž cijele obale podizat će visoke valove i bacati more na rive, pišu Vijesti.hr.

Osim što će biti vrlo vjetrovito, očekuju se i obilne količine kiše. Iz smjera mora, u noći na utorak, stižu tamni kišni grmljavinski oblaci. Do jutra će pljuštati duž cijele obale. Kiša će padati oba dana, i u utorak i srijedu. Zbog jakih nevera, pljuskova i obilnije kiše u kratkom vremenu, u utorak na Kvarneru i u Istri, u srijedu prijepodne u Dalmaciji, moglo bi biti bujica i ograničenja u cestovnom prometu. Smirivanje se očekuje u četvrtak, ali ne i stabilizacija.

Južina će dominirati i u drugom dijelu tjedna, ali će kiše biti manje. Padat će samo povremeno i to uglavnom u drugom dijelu četvrtka i u subotu. Jugo će puhati umjerenom snagom. Petak bi mogao biti najsunčaniji dan ovog tjedna.

Komentiraj