veliki požar

DRAMA NA PELJEŠCU Sve vatrogasne snage raspoređene u obrani Orebića

Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

“Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja”, rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio. Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

HGSS stanica Orebić i korčulansko Gradsko društvo Crvenoga križa na terenu pomažu stanovništvu i dostavljaju hranu drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će po potrebi izvan plovidbenog reda, ovisno o pristizanju vozila.

Zbog požara na Pelješcu, ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak dubrovačko-neretvanskoga Županijskoga vatrogasnog stožera za sutra u osam sati u općini Orebiću. Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu na Pelješcu, javili su iz MORH-a.

RANIJE OBJAVLJENO

Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića. “Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra”, rekao je Simović.

Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Dva su kanadera tijekom dana već bila upućena na teren, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar pa su se vratili u splitsku zračnu luku. Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Kune, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila). Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, onamo je poslano i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Zbog blizine vatrene linije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište u Orebiću, ističu iz DUZS-a.

HAK je izvijestio da je prekinut promet na cesti DC 414 na predjelu Postupu kod Orebića. Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik, i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

 

Komentiraj