Akrap za RTL Danas / Dramatično upozorenje demografa o nestašici radne snage: 'Ovo je početak trajne bolesti'

Dramatično upozorenje demografa zbog nestašice radne snage: 'Ovo je početak trajne bolesti'

18.6.2019.
18:58
VOYO logo

Nakon brojnih apela poslodavaca da se povećaju kvote za strane radnike jer domaćih nema, Vlada je odlučila da se kvote povećaju. 

A na crne demografske brojke i posljedice koje smo upravo vidjeli, demografi već dugo upozoravaju. Među njima je i dr. sc. Anđelko Akrap, redoviti profesor s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je, gostujući u RTL-u danas kazao da ga ovakva situacija ne iznenađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demografi nisu iznenađeni. Riječ je o polustoljetnom smanjivanju broja živorođenih i tu je još iseljavanje. Stalno se sužava prostor razvoja, a to je davalo privid obilja radne snage. Zaposlio se Zagreb i nešto priobalja, i odjednom - nestašica radne snage", kazao je Akrap.

Ne razumije zašto su neki ipak iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

"Uvijek su demografi o tome govorili. Još 1978. rečeno je da će biti nestašica radne snage. Privid je stvarala visoka stopa nezaposlenosti. Dio ljudi se iselio, dio zaposlilo, ali Hrvatska još nije dosegnula broj zaposlenih iz 2008. Demografske politike nije bilo, provodile su se parcijalne mjere, a od njih nema koristi. Ovo je početak trajne bolesti, Hrvatska se suočava sa sve većom nestašicom radne snage. To je jedan problem, a drugi, mi govorimo o reformi obrazovnog sustava, a nema djece! Jednostavno smo bježali od tih problema, ali društvo u cjelini treba shvatiti da je to poblem, ne samo vlasti", upozorava Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvoz radnika o kojem se proteklih dana govori je, kaže demograf Akrap, neizbježan.

"Između 2011. i 2051. broj onih koji rade smanjit će se za milijun! Treba računati na naše ljude koji su se iselili, dijasporu. Ne treba se bojati dijaspore, ona je jeftinija. Strana radna snaga košta i Hrvatska treba napraviti integracijski sustav. Nisu oni besplatni, strana radna snaga je skuplja", kazao je Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od rješenja je u zadržavanju postojećih radnika te u povećanju plaća, zaključio je Akrap.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo