"pridonosimo smanjenu prometa"

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj uveo “car sharing”, u floti je čak 30 električnih vozila

Usluga sukorištenja vozila, tzv. “car sharing”, kroz projekt 30 električnih automobila “Avant2Go”, predstavljena je u četvrtak u Lazaretima, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković je rekao kako je sustav povoljan te omogućuje bržu i kvalitetniju mobilnost građana i turista.

Franković očekuje da će prednosti prvog sustava takve vrste u Hrvatskoj Dubrovčani moći vidjeti za nekoliko godina.

“Parkirna su mjesta rezervirana pa nema gubljenja vremena pri traženju, a nismo pritom uzeli mjesto građanima. Korištenje automobila je lakše, a manje vremena se koristi parkirno mjesto. Planiramo u budućnosti značajno ograničiti korištenje automobila u zoni povijesne jezgre pa će i ovaj sustav tome pomoći”, rekao je Franković.

Dodao je kako je krajnji cilj sustava poboljšati kvalitetu života građana te olakšati posjet gradu.

GALERIJA: Avant2GO car-sharing stigao je u Dubrovnik

Osnivač tvrtke “Avant Car” Matej Čer istaknuo je kako je “Avant2Go” projekt koji donosi ekološki prihvatljiva rješenja s boljom iskoristivosti vozila.

“Time pridonosimo smanjenju prometa i potrebe za parkirnim mjestima. Umjesto da koristite svoje vozilo, koje troši i kvari se, mi vam nudimo novo rješenje koje bi postupno moglo donijeti puno koristi građanima. Počinjemo u Dubrovniku i očekujemo da ćemo se širiti na ostatak regije”, rekao je Čer.

Istaknuo je kako je na širemu gradskom području do dubrovačke Zračne luke određeno sedam ključnih lokacija s parkirnim mjestom i punionicom, a korisnici uz pomoć aplikacije uvijek mogu znati gdje im je i kada vozilo na raspolaganju.

“Povezali smo Zračnu luku s brodskom lukom te glavne dijelove grada, od povijesne jezgre preko Lapada do Gruža, a jednu lokaciju imamo i u Srebrenom u Župi dubrovačkoj. Kad se projekt razvije, planiramo povećati broj lokacija, a dugoročni cilj nam je postaviti ih u radijusu od 300 do 500 metara”, objasnio je Čer.

Provedbom projekta “Avant2Go” Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj u kojemu “car sharing” sustav pokreće električna energija, a cijena će se izračunati po vremenu vožnje i prijeđenom putu.

Tvrtka “Avant Car” jedina se javila na natječaj Grada Dubrovnika.

Komentiraj