šire se ospice

EPIDEMIJA OSPICA Dijete s ospicama dobilo upalu pluća

Jučer su kod troje djece iz Dubrovnika potvrđene ospice. Broj zaraženih time je narastao na 17.

Od njih troje, dvoje je djece u dobi od oko tri godine, dok je jedna beba u dobi od osam mjeseci. Ona je i hospitalizirana zbog komplikacija, rečeno je Indexu jučer.

Kako danas objavljuje Dubrovački dnevnik, jedno dijete je hospitalizirano jer je dobilo upalu pluća. No, prema posljednjim informacijama, dijete je bolje i stabilno je, piše Index.

Kako smo jučer objavili, zaražena djeca koja su vrtićke dobi nisu pohađala vrtić u vrijeme zaraznosti.

“Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju), a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića”, stoji u priopćenju HZJZ-a, piše Index.

Komentiraj