OBORINE USKORO PRESTAJU

Evo koliko se još moramo strpiti do prave svibanjske topline

Za poplavljena područja neće biti mira sve dok i napadala kiša ne oteče u zemlju.

” Otkad se ja bavim ovim poslom to se nije dogodilo, prethodna snježna svibanjska epizoda dogodila se kad sam još išla u školu. Bilo je to sredinom svibnja 1991. godine kad se snijeg na Sljemenu zadržavao tri dana, a to su ujedno bili i dani kad je u gradu posljednji put bilo podjednako hladno kao danas.

Današnje su oborine ujedno bile i posljednje u ovom poremećaju, sljedećih sati slabjet će i posve prestati, no za poplavljena područja neće biti mira sve dok i napadala kiša ne oteče u zemlju. Tijekom noći i sutra prijepodne kiše će biti još samo malo, u središnjoj Hrvatskoj očekuje se još oko 5 litara, na karlovačkom području i u Gorskom kotaru samo pokoja litra”, poručila je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Vjetar je gotovo sasvim oslabio, vrlo rijetko pod Velebitom još malo bure. Temperatura već od jutra osjetno viša nego danas, a poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj već osjetno toplije, dnevni maksimumi oko 14 ili 15 Celzija. Zadržat će se oblačno, a oblaci će se prema večeri polako raskidati, vrlo je rijetko moguće još vrlo malo kiše.

I u Slavoniji je rijetko moguća prolazna kiša, četvrtak će biti većinom suh. Bez vjetra, uz oko 15 stupnjeva, ugodnije nego danas.

U Dalmaciji i na jugu zemlje poslijepodne većinom sunčano, ali i dalje nestabilno uz sporadične pljuskove. Veća je vjerojatnost za njih u Zagori i dubrovačkom zaleđu. Vjetar gotovo sasvim slab, s mora na kopno. Bit će malo toplije nego danas, ugodno.

Na sjevernom Jadranu još više sunca nego danas osobito na zapadu Istre i otocima dok će u njihovom gorskom zaleđu još biti pretežno oblačno, a očekuju se i kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab, na Kvarneru bura, a na otvorenom sjeverozapadnjak. Osjetno toplije nego danas, napadali snijeg ubrzo će se otopiti pa će se i ta voda sliti u već zasićene vodotokove zapadne Hrvatske.

Idućih dana srećom većinom suho, no ipak valja računati na povremene pljuskove za koje je najveća vjerojatnost i opet u najzapadnijim dijelovima zemlje. Tmurnom je razdoblju ipak kraj, bit će više i sunca i topline.

I na Jadranu većinom sunčano, čak i većinom suho no pljuskovi su mogući svakoga dana, osobito na sjevernom i srednjem dijelu. Bit će i toplije, većinom oko 20 Celzijevih stupnjeva, što je još uvijek niže od prosjeka za ovo doba godine.

Do prave svibanjske topline morat ćemo se strpiti još najmanje tjedan dana, i zemlja i more grijat će se sporo, a zbog ovog dugog kišnog i hladnog vremena i prognoze za ljeto morat ćemo još malo pričekati.

Komentiraj