ulazimo u špicu sezone / HAK objavio savjete za izbjegavanje prometnih gužvi: 'Na ove dane ne krećite na put!'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HAK napominje da se za putovanje, umjesto autocesta, mogu koristiti i stari provjereni pravci

25.7.2019.
16:30
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska ulazi u špicu turističke sezone koju će u sljedeća tri vikenda obilježiti gužve na prometnicama pa Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da izbjegavaju putovanja tijekom subote i nedjelje.

Najviše turista na hrvatskim prometnicama dolazi iz zapadnoeuropskih država. Potkraj vikenda počinju školski praznici u dijelu Njemačke iz kojeg tradicionalno dolazi najveći broj turista na odmor, a i brojni građani Hrvatske te susjednih Slovenije, BIH i Srbije u to vrijeme idu na godišnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, 26. srpnja, ujutro očekuju se gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s čak višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, osobito na Bajakovu i Tovarniku. U subotu, 27. srpnja, vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima. HAK je objavio i popis mjesta na kojima će biti česta zaustavljanja i iznimno usporen promet. Uz autoceste prema moru i zagrebačku obilaznicu, na tom su popisu granični prijelazi, Jadranska magistrala, luke Zadar i Split.

Pravo vrijeme za putovanje

Subotnje gužve u smjeru mora počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba. U nedjelju, 28. srpnja, najjači promet očekuje se tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek je teško savjetovati pravo vrijeme za putovanje, no za ovaj vikend HAK predlaže za putovanje petak prijepodne ili subotu kasno poslijepodne, odnosno večer.Za povratak s mora predlaže nedjelju prijepodne. HAK napominje da se za putovanje, umjesto autocesta, mogu koristiti i stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar, poput Ličke magistrale i Stare ceste kroz Gorski kotar (DC3). Prije putovanja potrebno je provjeriti stanje u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo